10 weken zwanger


De 10 weken zwangerschap is aangebroken. Je zit nu op een kwart van de tijd en je hoeft nog maar 30 weken in verwachting te zijn. Dit is de tijd waarin men het embryo een foetus begint te noemen. Het begint nu definitief de vormen van een mens aan te nemen. De eerste echte details beginnen zich nu ook in de baby te vertonen.

De ontwikkeling van het baby’tje

In week 10 is de baby iets meer dan 3 centimeter lang en weegt rond de 5 gram. De meest belangrijke ontwikkeling heeft het nu gehad. De foetale periode is aangebroken. In deze periode zullen de weefsels en organen snel (vol)groeien.
Het krijgt vloeistof binnen en daarmee ontstaat een ketting reactie. Vitale organen zoals de nieren, darmen, hersenen en lever zijn op hun plaats en begint te functioneren. Het maakt nu zelf rode bloedcellen aan in plaats van de verdwijnende dooierzak. De organen zullen zich wel nog blijven ontwikkelen tijdens de zwangerschap.10 weken zwanger geworden foetus
Kleine details zijn vanaf nu zichtbaar. Kleine nageltjes op de vingers en tenen. De zwemvliezen zijn ook verdwenen. Op de huid ontstaan hele kleine haartjes. De ledematen kunnen nu buigen. Zijn handen zijn gebogen bij de pols en bevinden zich ter hoogte van het hart. Zijn benen en voeten zijn lang genoeg om tot aan de voorkant van het lichaampje te komen. De ruggenwervel is duidelijk zichtbaar door doorschijnende huid. De spinale zenuwen beginnen zich uit te strekken vanuit zijn ruggenmerg. Het voorhoofd puilt tijdelijk uit door de ontwikkeling van de hersenen. Het hoofd is zo groot als de helft van het lichaam. In de komende weken, zal je baby verdubbelen in omvang tot wel bijna 7,5 centimeter.

De veranderingen bij de vrouw

Voor de zwangerschap was de baarmoeder zo groot al een kleine peer. In week 10  is het zo groot als een grapefruit. Sommige vrouwen zijn al klaar voor zwangerschapskleding. Maar niet iedereen. Als je daar nog niet klaar voor bent zitten je gewone kleren waarschijnlijk wel al ongemakkelijk strak. Ook de borsten zullen zich ongemakkelijk voelen in je normale BH. Waarschijnlijk heb je al een verdikking in het middenstuk door geringe gewichtstoename en dit geeft een opgeblazen gevoel. Als je nog geen zwangerschapskleding nodig hebt, kun je wel alvast kleding met elastische bandjes proberen.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.