12 weken zwanger


De voorlaatste week van het eerste trimester is aangebroken. Je bent nu 12 weken zwanger en hebt nog maar 28 weken te gaan tot de bevalling. Het baby’tje begint activiteiten te laten zien. De ontwikkelingen bij de baby zijn om van te juichen, in tegenstelling tot de zwangerschapsproblemen die zich kunnen voor doen. Mogelijk heb je al gezocht voor positiekleding of draag je het al.

De ontwikkeling van de baby

In week 12 zullen er zich reflexen voor doen. De vingers zullen zich beginnen te openen en te sluiten. 12 weken zwanger geworden foetusDe tenen zullen zich krullen, zijn oogspieren zullen zich dicht knijpen en zijn mond zal een zuigende beweging maken. Zijn darmen, die zo snel zijn gegroeid dat ze in de navelstreng zijn gegroeid, beginnen af te zakken in de buikholte. De nieren zullen urine aanmaken en in de blaas loslaten. Ondertussen zijn de zenuwcellen vermenigvuldigd en in de hersenen worden synapsen gevormd. Zijn ogen zijn verplaatst van de zijkant naar de voorkant van het hoofd en de oren zitten op hun plek. Het baby’tje heeft een typisch menselijk gezicht. De baby is  nu iets meer dan 5 cm lang en weegt ongeveer 14 gram.

De veranderingen bij de vrouw

Misschien heb je al positiekleding, zeker als dit niet je eerste zwangerschap is. Als je nog steeds vrij slank bent en nog niet klaar bent voor zwangerschapskleding, heb je ongetwijfeld gemerkt dat je taille dikker is geworden en dat je meer comfortabel in losse kleding zit.
Veel vrouwen krijgen last van maagzuur tijdens de zwangerschap in week 12. Het kan zijn dat het erger wordt wanneer degenen al eerder last van brandend maagzuur hebben gehad. Vooral als je ligt, kan maagzuur terug sijpelen in de slokdarm. Het ongemak kan variëren van licht vervelend tot intense irritatie.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.