13 weken zwanger


Het is de laatste week van het eerste trimester. Je hebt een mijlpaal bereikt. Je bent 13 weken in verwachting en je hebt nog maar 27 weken zwangerschap te gaan. Je baby begint zich nu wat meer in verhouding te groeien.

De ontwikkelen van je baby

In week 13 hebben zich vingerafdrukken gevormd op de kleine vingertopjes.13 weken zwanger geworden foetus De aderen en organen zijn duidelijk zichtbaar door de doorzichtige dunne huid. Het lichaam begint meer in verhouding  met het hoofd te groeien. Het hoofd is nu maar een derde van de totale lichaamsomvang. Als je een meisje hebt, heeft ze nu al meer dan 2 miljoen eicellen in haar eierstokken. De baby is bijna 7,5 cm lang en weegt bijna 28 gram.

De veranderingen bij de vrouw

Dit is de laatste week van het eerste trimester en het risico op een miskraam is nu veel lager dan eerder in de zwangerschap. Week 14 is het begin van het tweede trimester. Het tweede trimester is een tijd van relatieve comfort voor vrouwen die vroeg in de zwangerschap symptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid merkten. In deze tijd is er bij veel vrouwen een duidelijke libido verhoging. En niet te vergeten ook bij de partner. De borsten kunnen al begonnen zijn met het maken van colostrum, de voedselrijke vloeistof die je baby voedt voor de eerste paar dagen na de geboorte, voordat de melk word aangemaakt.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.