14 weken zwanger


Het tweede trimester is aangebroken in je 14 weken zwangerschap. Nog maar 26 weken tot de bevalling te gaan. Je baby is al bezig met repeteren van zijn gezichtsuitdrukkingen en maakt hij al vele ander beweginkjes. Als vrouw heb je een tijdelijke vermindering van zwangerschapsongemakken.

De ontwikkeling van je baby.

In week 14 begint het tweede trimester. Je baby’tje kan nu scheel kijken, fronzen, grimassen, plassen, en mogelijk ook op de duim zuigen. Dankzij hersenen impulsen, worden de gezichtsspieren getraind als het gezicht de ene uitdrukking na de andere uit. De nieren produceren urine, die wordt vrijgegeven in het vruchtwater. Dit blijft het doen tot aan de geboorte.14 weken zwanger geworden embryo
Het baby’tje is nu ongeveer 8  tot 9 centimeter groot en weegt nu ongeveer 42 gram. Zijn lichaam groeit sneller dan zijn hoofd, dat nu gescheiden word door een duidelijke nek. De verhouding hoofd en lichaamsgrootte wordt nu beter. Tegen het einde van deze week zullen ook zijn armen zijn gegroeid tot een lengte die in verhouding is tot de rest van zijn lichaam. In tegenstelling tot de benen, die nog wat meer tijd nodig hebben. Een ultra-fijn, donzige bedekking van haar, lanugo genaamd, ontwikkelt zich over het hele lichaam. In week 14 begint de lever met het maken van gal en de milt begint met het helpen bij de productie van rode bloedcellen. De handen en voeten zijn nu meer flexibel en actiever.

De veranderingen bij de vrouw

Hoewel je het nog niet kunt voelen is de kleine baby al bezig met stoten en trappen met zijn kleine voetjes en handjes.

In week 14 kan je energie terug komen, je borsten zullen minder gevoelig worden. De braakneigingen zullen waarschijnlijk verdwenen zijn. Is dit niet zo, houd dan vol, het zal binnenkort verdwijnen. Sommige vrouwen kunnen er helaas nog langer last van hebben.
De bovenkant van je baarmoeder bevind zich nu een beetje boven je schaambeen, dit kan er voor zorgen dat je buikje naar buiten komt. Het is normaal om je af en toe een beetje zorgen te maken, maar probeer je te richten op het verzorgen van jezelf en je baby.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.