15 weken zwanger


Door 15 weken in verwachting te zijn ben je in de tweede week van het tweede trimester. Nog maar 25 weken tot je kleine baby na de bevalling ter wereld komt. In deze week is er de mogelijkheid om te zien of het een jongetje of een meisje wordt.

De ontwikkeling van je baby

In week 15 is de baby nu ongeveer 10 centimeter lang en weegt ongeveer 70 gram. 15 weken zwanger geworden foetusDe baby krijgt vruchtwater door haar neus en bovenste luchtwegen. Dit zorgt dat de luchtzakken in haar longen beginnen te ontwikkelen. De benen groeien nu langer dan de armen en al de gewrichten en ledematen kunnen nu bewegen. Hoewel haar oogleden nog steeds gesloten zijn, kan het licht aanvoelen. Ook de smaakpapillen worden in deze week gevormd. En in deze week is de eerste mogelijkheid om te zien of het een jongetje of meisje is. Maar wees niet teleurgesteld als het niet niet te zien is tijdens het onderzoek, de baby kan namelijk verkeerd gedraaid zijn waardoor het niet te zien is.

De veranderingen bij de moeder

Je bent waarschijnlijk al een kilo of 4 aangekomen. Je bent al gewend geraakt aan de zwangerschap, maar kunt hier en daar nog wat onverwachte symptomen ervaren. Als je neus is verstopt, bijvoorbeeld, komt dit door het gecombineerde effect van hormonale veranderingen en een verhoogde bloedtoevoer naar je slijmvliezen. Dit is een veel voorkomend kwaaltje bij zwangerschap. Sommige vrouwen hebben ook neusbloedingen als gevolg van de toegenomen bloedvolume en het opspringen van bloedvaatjes in de neus.
Wanneer je een vruchtwaterpunctie doet, is week 15 de eerste mogelijkheid om dit te doen. Je partner en jij kunnen in deze weken gestrest zijn. Dit heeft te maken dat vel koppels zich zorgen maken over de gezondheid van de baby en hoe ze zullen moeten omgaan met wat er komen gaat.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.