18 weken zwanger


Je bent aangekomen in 18 weken in verwachting, je hoeft nog maar 22 weken te gaan tot je gaat bevallen. Veranderingen en aanpassingen zijn tegen deze tijd normaal en onvermijdelijk. Je baby gaat steeds meer bewegingen maken, en die zul je steeds vaker voelen.

De ontwikkeling van het baby’tje

In week 18 is het baby’tje van hoofd tot billen tussen de 13,5 en 14 centimeter en weegt hij bijna 200 gram.18 weken zwanger geworden foetus Het buigt zijn armen en benen al volop. De bewegingen zul je de komende weken meer en meer merken. Zijn bloedvaten zijn zichtbaar door zijn dunne doorzichtige huid en zijn oren zijn nu op hun eindpositie. Een beschermend omhulsel van myeline vormt zich rond zijn zenuwen. Wanneer het baby’tje een meisje is, begint haar baarmoeder en eileiders zich te vormen en zijn al op hun plaats. Wanneer je een jongen is, zijn de genitaliën nu zichtbaar.

De ontwikkeling van de vrouw

Na 18 weken zwanger te zijn is een toename van de eetlust vrij normaal. Zorg wel voor gezonde en voedingsstoffenrijke maaltijden en snacks.Grotere en meer comfortabele kleding zijn nu een must nu u meer gaat eten en daarmee ook groeien.
Je cardiovasculaire systeem ondergaat dramatische veranderingen en tijdens dit trimester zal je bloeddruk waarschijnlijk lager zijn dan gebruikelijk. Zorg dat je tijdens het liggen of zitten niet te snel omhoog komt, anders zul je duizelig worden.
Vanaf week 18, als je gaat liggen, is het het beste op je zij  te gaan liggen of op zijn minst gedeeltelijk gekanteld naar een kant. Wanneer je plat op je rug gaat liggen kan je baarmoeder een belangrijke ader beknellen, wat leidt tot een vermindering van het bloed nar je hart. Je maakt het makkelijker als je een kussen achter je, onder je heup of billen legt voor comfort en steun.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.