19 weken zwanger


Je bent 19 weken zwanger geworden en daarmee hoef je nog maar 21 weken te gaan. Je zit bijna halverwege je zwangerschap. De baby maakt gigantische ontwikkeling door vanaf deze periode. Niet alleen je groeiende buik zal opvallen maar ook andere zichtbare lichamelijke veranderingen welke voor andere mensen zichtbaar zijn zullen zich voordoen.

De ontwikkeling van de baby

De baby weegt ongeveer 240 gram en is ,van hoofd tot de billen, ongeveer 15 centimeter lang. De ontwikkeling van de zintuigen zijn na 19 weken zwangerschap gigantisch.19 weken zwanger geworden foetus De hersenen wijst speciale gebieden aan voor geur, smaak, gehoor, gezichtsvermogen en tast. Volgens sommige onderzoeken is de baby nu al  in staat om je stem te horen. Dus het kan geen kwaad verhalen hardop voor te lezen, te praten met de baby of mee te zingen met leuke ontspannende deuntjes. De armen en benen zijn nu in de juiste verhouding met elkaar en de rest van het lichaam. De nieren blijven urine maken en het haar op het hoofd begint te ontkiemen. Een wasachtige beschermlaag vernix caseosa genoemd, vormt zich op haar huid om te voorkomen dat het vruchtwater de huid beschadigd.

De ontwikkeling van de vrouw

Wanneer je denkt dat je nu al groot bent gegroeid, dan bedenk maar dat je de komende weken nog sneller zult groeien. Als gevolg hiervan, kun je een lichte pijn in je onderbuik of zelfs af en toe een korte, stekende pijn aan een of beide zijden voelen. De ligamenten die de baarmoeder ondersteunen, strekken zich uit om het toenemende gewicht aan te kunnen. Dit is niets om ongerust over te zijn. Wanneer de pijn aanblijft kunt u beter voor de zekerheid de arts bellen.

Ook zijn er een aantal veranderingen van de huid, waaronder rode handpalmen. Dit komt van de extra oestrogeen. U kunt ook plekken met donkere huid hebben door een tijdelijke toename van pigment. Dit uit zich bijvoorbeeld in donkere tepels, sproeten, littekens, oksels, binnenkant van de dijen en vulva. De donkere lijn die van je navel naar je schaambeen loopt heet de donkere lijn.
Deze donkere vlekken zullen na de bevalling verdwijnen. In de tussentijd is het beter jezelf te beschermen tegen de zon.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.