20 weken zwanger


Je bent halverwege de zwangerschap bij week 20. Nog maar 20 weken te gaan tot de bevalling. Vanaf nu word het baby’tje van hoofd tot voet gemeten, omdat het voorheen moeilijker was vanwege de positie waarin het zich bevind. Je bent als moeder al heel wat kilo’s aangekomen.

De ontwikkeling van de baby

In week 20, halverwege de zwangerschap, weegt de baby  nu ongeveer bijna 300 gram.20 weken zwanger geworden foetus Het is ongeveer 16 cm lang van het hoofd tot de billen en ongeveer 25 centimeter van hoofd tot voet. Het is nu al een klein banaantje. Tot nu toe werd het baby’tje gemeten van hoofd tot billen omdat het moeilijk te meten is met omgekrulde beentjes.
Het baby’tje slikt meer deze dagen, wat een goede gewoonte is voor de ontwikkeling van zijn spijsvertering. De productie van meconium, een zwarte, kleverige bijproduct van de spijsvertering is ook begonnen. Meconium zal zich ophopen in de darmen en zal achter blijven in de eerste luier die de baby draagt. Soms word dit ook in de baarmoeder of net na de bevalling los gelaten.

De veranderingen bij de vrouw

Na 20 weken zwanger te zijn, bevind de bovenkant van je baarmoeder zich ter hoogte van je navel. Je bent waarschijnlijk rond de 4,5 kilo aangekomen. Je kunt vanaf nu elke week 400-500 gram aankomen. Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnen krijgt om genoeg hemoglobine aan te kunnen maken. Dit is belangrijk voor het vervoeren van zuurstof door de rode bloedcellen.

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer ijzer nodig vanwege de groeiende hoeveelheid bloed. Maar ook voor de groeiende baby en de placenta.
Als je je nog niet hebt aangemeld voor een bevallingsgroep, kun je nu alvast naar zoeken, vooral als je een first-timer. Het zal je en je partner helpen voor te bereiden op de bevalling.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.