21 weken zwanger


Week 21 zwangerschap, nog 19 weken tot de bevalling te gaan. De activiteit van je baby begint toe te nemen en als vrouw kun je nog wat zwangerschapsongemakken hebben maar over het algemeen moet het wat minder worden.

De ontwikkeling van je baby

Je baby weegt nu ongeveer 340 gram en is ongeveer 26 cm lang, van hoofd tot voet.21 weken zwanger geworden foetus Het baby’tje begint nu al echt te trappen en duwen. De wenkbrauwen en oogleden zijn nu ook aanwezig. Als het een meisje is, begint haar vagina zich nu ook te vormen.

De veranderingen bij de vrouw

Je voelt je waarschijnlijk behoorlijk comfortabel deze dagen. Je bent nog niet te groot gegroeid en de gebruikelijke ongemakken in verband met de vroege zwangerschap zijn grotendeels verdwenen. Als je je goed voelt, zorg dan dat je ontspant en er van geniet terwijl het nog kan. Het derde trimester kan namelijk nieuwe klachten met zich mee nemen.
Toch kunnen er zich wat ongemakkelijke verschijnselen voor doen. Een verhoogde olieproductie kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

Je bent ook meer vatbaar voor spataderen vanaf week 21. Naarmate je zwangerschap vordert, is er toenemende druk op de aderen in je benen. Hogere progesteron waarden, wat leidt tot het ontspannen van de wanden van je aderen, maken het probleem erger. Om spataderen te minimaliseren  probeer je voeten en benen waar mogelijk te ondersteunen, slaap op je linkerzijde en draag moederschapssteunkousen.
Verder kan het ook zijn dat haarvaatjes zichtbaar worden, vooral op je enkels, benen of gezicht.  De spataderen en haarvaatjes lijden verder niet tot problemen en verdwijnen meestal na de zwangerschap.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.