29 weken zwanger


Na 29 weken zwangerschap ben je nog maar 11 weken verwijdert van de bevalling van je baby. De grootste focus ligt nu in de verdere ontwikkeling van je baby’s skelet. Als geïmpregneerde vrouw zul je in dit trimester weer een toename in zwangerschapsongemakken beleven.

De ontwikkeling van je baby

Je baby weegt nu ongeveer 1130 gram en is ongeveer 37 centimeter lang. De spieren en longen blijven zich ontwikkelen en groeien. 29 weken zwanger geworden foetusOok het hoofd wordt steeds groter om plaats te maken voor de nog in ontwikkeling zijnde hersenen. Om aan de toenemende voedingseisen van de baby te voldoen, moet je als moeder zorgen dat je genoeg eiwitten, vitamine C, foliumzuur en ijzer binnen krijgt. De botten van de baby nemen nog veel calcium op. Daarom moet je genoeg melk, yoghurt, kaas en andere calcium houdende voeding binnen krijgen. Dit  laatste trimester, zal ongeveer 250 milligram calcium elke dag door de botten van de baby  worden opgenomen ter verharding  van het skelet.

De veranderingen bij de vrouw

Je baby is vanaf week 29 zeer actief. Wanneer je baby juist minder bewegelijk of actief word, is het verstandig je dokter te raadplegen.
Brandend maagzuur en constipatie kunnen nu weer terug komen en erg opvallend aanwezig zijn.​​ Progesteron ontspant spierweefsels door je hele lichaam, ook die van je maag-darmkanaal. Deze ontspanning, in combinatie met de verdringing in je buik, vertraagt ​​de spijsvertering. Trage spijsvertering kan gas en brandend maagzuur veroorzaken en bijdragen aan constipatie.
Je groeiende baarmoeder kan ook bijdragen aan aambeien. Deze gezwollen bloedvaten in het rectale gebied komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Gelukkig verdwijnen ze in de weken na de bevalling meestal weer.Als ze jeuken of pijnlijk zijn, probeer ze dan onder te dompelen in een zitbad of pas koude kompressen met toverhazelaar  toe op het gebied van de aambeien. Vermijd zitten of staan ​​voor lange periodes. Om constipatie te voorkomen of te verlichten, eet je een vezelrijk dieet en drink je veel water drinken.

Sommige vrouwen krijgen  in dit trimester een zogenaamde Supine Hypotensive Syndroom(SHS). Dit gebeurt wanneer je plat op je rug ligt en hiermee een verandering in de hartslag en bloeddruk veroorzaakt. Hierdoor kun je je duizelig voelen totdat je van positie verandert. SHS word veroorzaakt door het afknellen van een belangrijke ader. Daarom is het beter om op je zij te gaan liggen. Wanneer je bij het opstaan een licht gevoel in je hoofd krijgt, komt dit door deze verandering in bloeddruk. Sta langzamer op, om het lichaam de kans te geven het bloed beter te reguleren.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.