30 weken zwanger


Je bent 30 weken in verwachting en je hebt er nog 10 te gaan tot je je baby in je handen kunt houden. De toestand van je lichaam zal met de weken meer invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.

De ontwikkeling van je baby

Je baby is ongeveer 39 centimeter lang en weegt nu ongeveer 1360 gram. 30 weken zwanger geworden foetusOmringt door vruchtwater, maar dat zal minder worden naarmate ze groter groeit en meer ruimte inneemt in de baarmoeder. Het gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, maar het is nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer  het geboren is, zal de baby de ogen dicht houden voor een groot deel van de dag.

De veranderingen bij de vrouw

Vanaf week 30 kun je je een beetje moe voelen, vooral wanneer je problemen hebt met slapen. Het zou ook heel goed kunnen dat je een beetje onhandig wordt, dat is heel normaal tegen deze tijd in de zwangerschap. Je bent niet alleen zwaarder, maar door de verschuiving van je baarmoeder heb je ook een ander zwaartepunt. Dit kan effect hebben op je evenwicht. Vanwege de hormonale veranderingen, zijn je ligamenten en daardoor je gewrichten meer los. Dit kan ook bijdragen aan verandering van je balans en evenwicht. Deze veranderingen kunnen er toe leiden dat je voeten permanent veranderen.

De combinatie van deze onaangename symptomen en hormonale veranderingen kunnen leiden tot een terugkeer van emotionele ups en downs. 1 op de 10 zwangere vrouwen  hebben een depressie tijdens de zwangerschap. Neem contact op met je dokter wanneer je vanaf week 30 moeite hebt met je goed te voelen of erg en lang geirriteert bent.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.