32 weken zwanger


Nog 8 weken te gaan in je 32e zwangerschapsweek. De baby zal vanaf nu er hard gaan groeien om een goed geboortegewicht te bereiken. De baarmoeder zal steeds meer druk uitoefenen op je lichaam, doordat deze enorm groeit. Dit heeft tot gevolg dat je nog meer zwangerschapsklachten krijgt, met name op je rug.

De ontwikkeling van je baby

In week 32 weegt je baby ongeveer 1,7 kilo en is ongeveer 41 centimeter lang.32 weken zwanger geworden foetus De komende 7 weken zal ze een derde tot de helft van haar geboortegewicht groeien. De baby heeft nu teennagels, vingernagels en echt haar of op zijn minst pluishaar. De huid wordt steeds zachter en gladder ter voorbereiding op de geboorte. De baby zal nu ongeveer 90% van de dag slapen.

De veranderingen bij de vrouw

Je wordt ongeveer 450 gram per week zwaarder. Ongeveer de helft daarvan is van je baby. Om aan jouw behoefte en die van de groeiende baby tegemoet te komen, is de volume van je bloed 40 tot 50 procent gestegen, sinds je zwanger werd. Omdat je baarmoeder omhoog drukt in de richting van je middenrif en maag, kunnen kortademigheid en brandend maagzuur voorkomen. Probeer kleinere maaltijden te eten om brandend maagzuur te verminderen.

Naarmate je zwangerschap vordert, kun je pijn in de onderrug hebben.
Als je hier last van hebt, laat dit je verzorgende meteen weten.Vooral als je de onderrug pijn voorheen niet had. Het kan een teken van vroeggeboorte kan zijn.
Wanneer het niet vroeggeboorte is, is het waarschijnlijk te wijten aan de groeiende baarmoeder en hormonale veranderingen. De groeiende baarmoeder verschuift je zwaartepunt en verzwakt je buikspieren. Het verandert je houding en zet spanning op je rug. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap maken de gewrichten en de ligamenten die je bekken aan wervelkolom verbinden losser. Dit kan je stabiliteit veranderen en pijn veroorzaken wanneer je loopt, staat​​, zit voor lange periodes, omrolt in je bed of tilt.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.