36 weken zwanger


Je bent nu 36 weken in verwachting. Nog maar 4 weken te gaan tot de bevalling. Dit is de laatste week waarin je baby te vroeg geboren kan worden. Als dit het geval is zal, bij normale gezondheid, dit meestal geen problemen geven. Vanaf deze week is het verstandiger rustig aan te doen en je voor te bereiden op wat er komen gaat.

De ontwikkeling van je baby

De baby weegt ongeveer 2,7 kilo en is meer dan 46 cm lang.36 weken zwanger geworden foetus Het onderlichaam van je baby zal vanaf nu groter worden dan het hoofd, in tegenstelling tot bij het begin van de zwangerschap. De vernix caseosa, de wasachtige stof, waarvan men denkt dat die de huid van de baby bedekt en beschermt tegen het vruchtwater en meconium, zal nu weer van de huid verdwijnen.
Aan het eind van deze week, zal je baby worden beschouwd als voldragen. Als het goed is bevind de baby zich in week 36 met het hoofd omlaag. Maar als dat niet het geval is, kan er misschien met een uitwendig versie verandering worden in de positie van de baby.

De veranderingen bij de vrouw

Het kan zijn dat je moeite hebt met het eten van een normale maaltijd. Dit komt omdat de baby zoveel plaats in neemt en de maag en andere organen onder druk zet. Kleiner en vaker eten is makkelijker op dit moment. Waarschijnlijk heb je wel minder maagzuur en heb heb je het  gemakkelijker met ademen. Dit komt doordat de baby begint te dalen richting je bekken. Naarmate je baby daalt, kun je ook het gevoel hebben van druk in je onderbuik. Lopen kan moeilijker zijn en je zult waarschijnlijk merken dat moet je nog vaker plassen. Als de baby erg laag is gedaald, kun je veel vaginale druk ervaren.

De Braxton Hicks contracties kunnen in week 36 ook vaker voor komen. Zorg ervoor om de kenmerken van de bevalling met je verzorgende te bespreken en te weten wanneer je contact moet opnemen met deze.
Vanaf week 36 is het het best,vliegen of ver van huis zijn te vermijden, want de bevalling kan vanaf nu op elk gewenst moment komen. Zelfs wanneer de zwangerschap ongecompliceerd en op schema verloopt.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.