38 weken zwanger


Je bent 38 weken zwanger, nog 2 weken en je baby zal laten zien dat het klaar is voor de grote buitenwereld. Je baby is nu volledig ontwikkeld.

De ontwikkeling van je baby

De baby weegt meer dan 3 kilo en  is ongeveer 48 cm lang.38 weken zwanger geworden foetus De baby heeft een stevige greep, die je binnenkort kunt testen wanneer je het handje voor de eerste keer vast houdt. De organen zijn volgroeid en zijn klaar voor het leven buiten de baarmoeder. De baby heeft er sinds week 30 veel vet bijgekregen. In deze 8 weken is het vetgehalte wel vertienvoudigd. Het lanugo zal bij de meeste baby’s nu volledig verdwijnen.

De veranderingen bij de moeder

De placenta bestrijkt nu ongeveer een derde van de baarmoederwand. Zwellingen in je voeten en enkels is normaal in deze laatste weken. Bel je verzorgende wanneer overdreven of plotselinge zwelling van je voeten of enkels zich voordoet. Dit geldt ook voor elke zwelling in het gezicht of een plotselinge gewichtstoename. Wanneer je aanhoudende hoofdpijn, dubbel of wazig ziet, vlekken of lichtflitsen ziet of een tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen, hevige pijn in de bovenbuik of gevoeligheid, of misselijkheid en braken hebt, neem dan ook contact op met je verzorgende.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.