5 weken zwanger


Nog maar 35 weken zwangerschap te gaan tot de bevalling. Het embryo is in deze week zo hard gegroeid dat het  vele malen groter is dan vorige week van een speldenkopje tot een sesamzaadje.

De ontwikkeling van je baby

In week 5 groeit de embryo in een hoog tempo. Het is nu ongeveer zo groot als een sesamzaadje. Het bestaat nu uit drie lagen, het ectoderm, het mesoderm en het endoderm, die later al zijn organen en weefsels zullen vormen. 5 weken zwanger ge worden embryoDe neurale buis, waaruit je baby’s hersenen, ruggenmerg, zenuwen en ruggengraat zullen groeien, begint te ontwikkelen in de ectoderm. Het hart begint zich te delen in kamers en de bloedsomloop begint te werken. Dit gebeurd  in de middelste laag, de mesoderm. De derde laag of endoderm, zal zijn longen, darmen, urinewegen, schildklier, lever en alvleesklier zich ontwikkelen. De primitieve placenta en de navelstreng, zijn al in gebruik.

De veranderingen bij de vrouw

Veel vrouwen melden bij 5 weken zwangerschap al  pijnlijke borsten, vermoeidheid en het gevoel vaker te moeten plassen.
De buitenwereld ziet geen teken van de dramatische ontwikkelingen die in je buik plaatsvinden. Het is belangrijk om alcoholgebruik tijdens je zwangerschap te vermijden, omdat niemand precies weet hoeveel  alcohol een ontwikkelende baby kan schaden.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.