8 weken zwanger


De 8ste week van je zwangerschap is aangebroken. Je hoeft nog maar 32 weken te gaan. De lichamelijke ongemakken die bij in verwachting zijn horen, zullen zich nu wel kenbaar hebben gemaakt. Je lichaam is in vol ornaat om de baby te doen groeien.

De ontwikkeling van je baby

In week 8 ontwikkelen de vingers en tenen zich tot zwemvliezen. De oogleden bedekken de ogen volledig, de luchtpijp breidt zich uit van de keel tot de takken van de ontwikkelende longen.8 weken zwanger geworden embryo De “staart” is in week 8 verdwenen. De zenuwcelvertakkingen in de hersenen verbinden met elkaar, wat primitieve neurale paden vormt. De externe genitaliën zijn nog niet genoeg ontwikkeld om te bepalen of het een jongetje of meisje is.

De veranderingen bij de vrouw

Ondanks dat het voortdurend in beweging is en het verschuift, kan je het baby’tje nog niet voelen.

Binnenkort zult je waarschijnlijk een grotere bh nodig hebben met een betere ondersteuning. De stijging van hormonen veroorzaken borstgroei en dat van ander weefsel. Dit is ter voorbereiding op het geven van borstvoeding.

Hormonale veranderingen, met name een dramatische stijging van progesteron, kunnen er voor zorgen dat je je moe gaat voelen. Misselijkheid en braken kunnen ook bijdragen aan je moeheid. Het gebrek aan nachtrust doordat je je ongemakkelijk voelt of steeds op moet staan om te plassen maken de moeheid compleet.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.