9 weken zwanger


Je bent de negende week van je zwangerschap in gegaan. Nog maar 31 weken tot je je baby kan vast houden. De baby welke nog een embryo is blijft maar door groeien. Vele organen zijn goed ontwikkeld en gaan richting de volwassenheid. Het begint een menselijk lichaam te vormen.

De ontwikkeling van de baby

In week 9 is het baby’tje bijna 2,5 centimeter lang en weegt het minder dan 5 gram. Het begint meer en meer op een volwaardig mens te lijken. De belangrijke lichaamsdelen zijn nu volop in ontwikkeling en zullen de komende tijd steeds meer gedetailleerd ontwikkelen.9 weken zwanger geworden embryo Het hart is ondertussen verdeeld in vier kamers en de kleppen beginnen te vormen.  Ook haar kleine tanden beginnen te groeien. De staart uit de embryonale tijd is nu volledig verdwenen. De organen, spieren en zenuwen groeien nu in een rap tempo. De uitwendige geslachtsorganen zijn er maar het duur nog een paar weken voor men kan bepalen of het een meisje of jongetje is. Haar ogen zijn volledig ontwikkeld maar haar oogleden zitten nog vast aan elkaar en zullen pas rond week 27 kunnen openen. De oorlellen zijn aanwezig en haar mond, neus en neusgaten zijn meer gedetailleerd ontwikkeld. De placenta is nu genoeg ontwikkeld om het produceren van hormonen grotendeels voor zich te nemen. De baby is nu lichamelijk goed genoeg ontwikkeld om sneller in gewicht te groeien.

De ontwikkeling van de vrouw

Meestal zien de vrouwen er in week 9 nog niet zwanger uit, ondanks dat de taille wat breder wordt. Waarschijnlijk heb je wel al het gevoel zwanger te zijn. Je zult tegen deze tijd al last hebben van misselijkheid en andere lichamelijke klachten. Maar ook de emotionele schommelingen zullen nu goed te merken zijn.
Stemmingswisselingen zijn nu volkomen normaal. Bij de meeste vrouwen wordt de humeurigheid erger in week 6 tot 10, wordt deze wat minder in het tweede trimester en vervolgens verschijnt de humeurigheid in het derde trimester weer.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.