Baarmoeder verwijdering

Bij een baarmoeder verwijdering word de baarmoeder uit de buikholte gehaald dit kan vanwege meerdere redenen. Het is een operatieve ingreep, die via de buik of de vagina kan gebeuren. Er zitten altijd risico’s aan vast en het heeft bepaalde gevolgen welke je hieronder kunt lezen.

Oorzaken van het verwijderen van de baarmoeder

  • Menstruatieklachten

Ersntige, langdurige en onregelmatige menstruatieklachten kunnen aanleiding zijn te kiezen om de baarmoeder te laten verwijderen. Deze klachten kunnen ontstaan vanwege meerdere redenen, ook tijdens de overgang zijn onregelmatige menstruatie veel voorkomend. Soms kunnen deze klachten ook met medicijnen of hormonen worden behandeld. Ook bijvoorbeeld het verwijderen van baarmoederslijmvlies is een optie.

  • Vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen in de baarmoederwand. Deze gezwellen geven meestal geen klachten, maar het kan ergere bloeding of pijn tijdens de menstruatie veroorzaken. Een vleesboom ontstaat door een stijging van oestrogeen. In zeer uitzonderlijke gevallen kan onvruchtbaarheid op treden. Wanneer de vleesbomen geen klachten veroorzaken hoeven ze niet behandeld te worden. Medicijnen voor de definitieve verwijdering van vleesbomen zijn er niet. Wanneer de klachten tot een behandeling leiden, kan dit gebeuren door een operatief verwijdering van de vleesboom of in sommige gevallen de baarmoeder.Baarmoeder verwijdering

  • Endometroise

Bij Endometriose bevind het endometrium, zich buiten de baarmoeder. Hierdoor ontstaan tijdens de menstruatie ook daar bloedingen die de menstruatie nog erger maken. Ook hier zijn soms medicijnen mogelijk.

  • Adenomyose

Adenomyose is een soort endometroise, doordat het endometrium dieper in de baarmoederwand is gegroeid. Dit kan leiden tot ergere bloeding en pijn tijdens de menstruatie. Wanneer medicijnen of hormonen niet werken, is verwijdering van de baarmoeder een optie.

 Gevolgen van baarmoeder verwijdering

Sommige gevolgen zijn permanent en bij iedereen. Andere zijn tijdelijk en hoeven zich niet altijd voor te doen. Hier een overzicht van de (mogelijke) gevolgen van een baarmoeder verwijdering.

  • Niet meer zwanger worden

De verwijdering van de baarmoeder heeft ook tot gevolg dat de vrouw niet meer zwanger kan worden. Doordat de baarmoeder niet meer aanwezig is kan de eicel zich niet innestelen en groeien. Dit kan ook leiden tot depressie en andere geestelijke klachten zoals je minder vrouw voelen.

  • Geen menstruatie meer

Wanneer de baarmoeder verwijderd is zal er geen menstruatie meer optreden. Dit komt omdat tijdens de menstruatie voornamelijk bloed en baarmoederslijmvlies word afgescheiden.

  • Andere seks beleving

Sommige vrouwen merken na een baarmoeder verwijdering dat ze minder zin in seks hebben. Ook slechtere stimulatie en orgasme komen voor bij deze behandeling. Doordat de baarmoeder niet meer aanwezig is kunnen vrouwen de samentrekking van de baarmoeder missen tijdens het orgasme.

Maar niet gevreesd, er zijn ook positieve veranderingen. Zo hoeft men geen anti-conceptie meer te gebruiken tijdens de seks. De pijn, zover die er was, tijdens de seks kan verminderen. Ook voelen sommige vrouwen dat het orgasme juist beter wordt.

Reacties zijn gesloten.