Bronchopulmonale dysplasie

Bronchopulmonale dysplasie

Bronchopulmonale dysplasie is een chronische longaandoening die voor komt bij baby’s die te vroeg geboren zijn. Met name baby’s met te laag geboortegewicht en die langdurige mechanische ventilatie hebben gehad om Respiratory distress syndroom te behandelen.

Ookzaken

Bronchopulmonale dysplasie ontstaat door abnormale ontwikkeling van het longweefsel. Dit zorgt voor ontstekingen en littekenvorming in de longen. Het ontwikkelt zich meestal bij te vroeg geboren baby’s die worden geboren met onderontwikkelde longen. Doordat deze baby’s RDS hebben moeten ze mechanisch beademd worden waardoor Bronchopulmonale dysplasie ontstaat.

Gevolgen

De meeste baby’s zullen over de jaren uit de aandoening groeien. Echter kunnen sommige ook permanente longproblemen ontwikkelen.

Behandeling

Getroffen baby’s worden behandeld met medicijnen die de ademhaling te vergemakkelijken en zijn langzaam gespeend van de ventilator. Hun longen verbeteren gewoonlijk gedurende de eerste twee jaar van het leven. Echter, veel kinderen ontwikkelen chronische longziekte die lijkt op astma.

Reacties zijn gesloten.