Carpale tunnel syndroom

Carpale tunnel syndroom

Het Carpale tunnelsyndroom is een storing in het gevoel dat ontstaat door het beknellen van een zenuw zodat deze niet goed werkt.

Ontstaan van het Carpale tunnelsyndroom

De middelste zenuw die door de arm, via de pols de hand in gaat komt bekneld te zitten in de pols. Dit zorgt dat de zenuw de signalen moeilijker kan doorgeven, wat resulteert in naar gevoel in de hand.

Bij de meeste gevallen is de oorzaak van CTS onbekend. CTS kan worden veroorzaakt door alle toestanden waardoor de middelste zenuw bekneld raakt. Een aantal oorzaken die CTS kunnen veroorzaken zijn obesitas, anticonceptiepil, artritis, ontsteking of infectie, een tekort aan schildklierhormomen, diabetes, continue belasting van de pols en zwangerschap. Vaak wordt CTS veroorzaakt door langdurig werken met een computermuis of trillende gereedschappen.Carpale tunnel syndrome

Tijdens de zwangerschap ervaren vrouwen CTS als gevolg van hormonale veranderingen. Ook het vasthouden van water dat zorgt dat het synovium( vloeistofomhulsel tussen gewrichten) laat zwellen.Wat leid tot beknelling van de middelste zenuw.

Wat zijn de symptomen van Carpale tunnel syndroom?

Symptomen die verband kunnen houden met CTS zijn onder andere :

  • Met tussenpozen verschijnende gevoelloosheid van de duim, wijsvinger, middelvinger en gedeeltelijk de ringvinger.
  • Continu je handen wapperen, om het gevoel weg te laten gaan. Dit gebeurt vaak onopgemerkt.
  • verlies van functionele kracht in de handen.
  • Pijn in de pols
  • S’nachts wakker worden van de pijn of gevoelloosheid

Gevolgen

Langdurige CTS kan leiden tot permanente CTS doordat de zenuw niet bevrijd word van de beknelling. Dit leid tot permanente ongevoeligheid en pijn, wat kan leiden tot disfunctie van de hand.

Behandeling

De behandeling van het Carpale tunnel syndroom kan meestal gedaan worden met een spalk, zowel overdag als tijdens het slapen. Dit zorgt dat de pols recht blijft en de beknelling van de zenuw word opgeheven.Carpale tunnel syndroom

Wanneer er sprake is van een infectie of ontsteking kan er een ontstekingsremmend middel worden geïnjecteerd. Ook een ergonomische aanpassing in de werkomstandigheden heeft vaak een positief effect.

Bij ernstigere bevallen kan een operatie uitkomst bieden

Reacties zijn gesloten.