De baarmoeder

De baarmoeder

De baarmoeder is een belangrijk vrouwelijk reproductieve geslachtsorgaan. Het huist de embryo en foetus tijdens de zwangerschap.

Positie en anatomie van de baarmoeder

De baarmoeder begint bij de baarmoederhals die met de vagina verbonden is, gaat verder als de baarmoeder(holte) en eindigt aan de bovenkant aan beide zijde aan een eileider.

De baarmoeder zit in de bekken aan de rugzijde van de blaas en aan de buikzijde van de endeldarm. Het op zijn plaats gehouden binnen de bekken door ligamenten. Dit zijn platte of ronde bundels van bindweefsel. Deze ligamenten zijn bedekt met een vel, het brede ligament. Dit brede ligament zit ook vast aan de eileiders en eierstokken en houd ook deze op hun plaats. Verder vind het ook o.a. ondersteuning van de bekkenbodem.De baarmoeder

Het is ongeveer 7,5 cm lang, 4,5 cm breed en 3 cm dik. Een baarmoeder weegt ongeveer 60 gram, wanneer de vrouw niet zwanger is. Zelfs tijdens de enorme groei die de baarmoeder maakt tijdens de zwangerschap is deze maar 900 gram zwaar ten tijde van de bevalling.

De baarmoeder bestaat uit drie lagen, te weten van binnen naar buiten; het endometrium, het myometrium en het perimetrium.

De functie van de baarmoeder

De baarmoeder heeft vooral een voortplantingsfunctie. Het ontvangt de bevruchte eicel waarna deze zich nestelt in het endometrium. De eicel ontvangt voeding via de bloedvaten van de baarmoeder die speciaal voor die functie zijn ontstaan. Daarna functioneert de baarmoeder als plaats waar de placenta zich ontwikkeld. Tot aan de bevalling blijft de baarmoeder de veilige haven voor de baby.

Reacties zijn gesloten.