De bevruchting

De bevruchting

De bevruchting is wanneer de spermacel zich in de eicel boort en de kernen van beiden fuseren.

Wanneer en waar de bevruchting plaats vind

Als de eisprong zich heeft voort gedaan en de eicel zich in de eileider bevind, zullen enkele spermacellen na de inseminatie de eileider bereiken. Hier zal, behalve bij eeneiige meerlingen, één spermacel de eicel als eerste bereiken.

Het verloop van de bevruchting

Nadat de spermacel de eicel heeft bereikt, zal deze dankzij een enzym, dat in het acrosoom zit, de buitenste laag van de eicel kunnen oplossen en deze daarmee doorboren. Het spermacelplasmavlies smelt dan  samen met het eicelplasmavlies waardoor er geen andere spermacel meer de eicel kan bevruchten. De spermacel verliest zijn staartje waarna de kernen zullen samensmelten. Na deze samensmelting zal de bevruchte eicel zich gaan delen.

Bevruchting, zwanger worden

Na de bevruchting

Na de samensmelting van de kernen heet de eicel een zygote. De eicel begint meteen te vermeerderen door celdeling. De zygote word dan door de kleine trilhaartjes in de eileider richting de baarmoeder geduwd. Na ongeveer vier dagen is de zygote veranderd in 100 cellen en word het een blastocyst genoemd. Het bevind zich dan in de baarmoeder en zal na ongeveer twee dagen zich innestelen in de baarmoederwand. Vanaf hier begint de ontwikkeling vanaf 3 weken zwangerschap.

De zwangerschapstour gaat hier verder.

Reacties zijn gesloten.