De eisprong

De eisprong

De ovulatie ofwel de eisprong is het moment dat een follikel een eicel lost laat, en deze eicel van de eierstokken naar de eileiders “springt’. Men noemt dit een sprong omdat tussen de eierstokken en de eileiders een kleine opening zit, hier moet de eicel dan overheen “springen”. Dit moment is zeer belangrijk als je zwanger wilt worden. Als de eisprong bekend is kun je beter het zwanger worden beter plannen.

Hoe de eisprong werkt.

Door de invloed van de toename van het follikel stimulerend hormoon in de eerste dagen van de menstruatiecyclus, zijn een paar follikels in de eierstokken gestimuleerd. Door diverse hormonen stoppen alle follikels behalve de meest dominante met groeien. Deze zal tijdens de menstruatie zich ontwikkelen en volwassen worden.

De eisprong, ovulatie

Als het eitje bijna gerijpt is, zorgen hormonen er voor dat de wanden van de follikel verzwakken en dat het eitje volledig volwassen word. Wanneer de eicel word losgelaten door de follikel, word deze door fimbria, weefsel aan het uiteinde van de eileiders, in de eileider geveegd. Hierbij maakt de eicel het “sprongetje”. Hierna zal de eicel verder de eileiders in bewegen en daar wachten tot een mogelijke bevruchting.

De zwangerschapstour gaat hier verder

Reacties zijn gesloten.