De gevolgen van ongewenst zwangerschap

Ongewenst zwanger zijn is geen makkelijke positie, het is dan ook doorgaans geen positie waar met voor kiest. Het is daarom belangrijk de gevolgen van ongewenst zwangerschap te bespreken.

Lichamelijke en gezondheidsgevolgen

Er zijn veel lichamelijke en gezondheidsgevolgen die zich voor kunnen doen bij ongewenst zwangerschap. Dit heeft vaak te maken met de hoeveelheid stress die een moeder doorgaat tijdens de zwangerschap. Maar ook de desinteresse om te zorgen voor zichzelf of de baby. Gevolgen zijn onder andere:

 • Ongewenst zwangerschap heeft een hoger risico op vroeggeboorte. Waar dit precies aan ligt is niet duidelijk, maar het is mogelijk dat dit te maken heeft met de geestelijke druk het kind niet te willen. Ook de slechte toestand waarin de moeder zich bevind kan hier aan bijdragen.
 • Door stress zijn moeders en daarmee de baby meer vatbaar voor infecties. Infecties kunnen serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van de moeder en de baby. Het kan leiden tot negatieve gevolgen op de groei en ontwikkeling op de baby na de bevalling.
 • Door de desinteresse van de moeder in de zwangerschap, kan het zijn dat de moeder slecht voor zichzelf gaat zorgen en daardoor voor de baby. Hieronder valt bijvoorbeeld een slecht dieet, waardoor de baby een slechte ontwikkeling doormaakt tijdens de zwangerschap. Maar ook gebruik van alcohol en rookwaren tijdens de zwangerschap.
 • Ook na de bevalling kan een moeder van een ongewenste zwangerschap slecht voor het kind gaan zorgen door bijvoorbeeld geen borstvoeding te geven of weinig zorg te geven aan het kind.

Geestelijke gevolgen

Geestelijke gevolgen komen voornamelijk bij de ongewenst zwanger zijnde moeder voor. Een aantal geestelijke gevolgen kunnen zijn:

 • Als moeder kun je in een (post-partum)depressie raken tijdens of na de ongewenste zwangerschap. Je kunt je een slecht mens of moeder voelen omdat je bijvoorbeeld niet kunt zorgen voor het kind. Ook het feit dat je nu minder controle hebt over de uitkomst van je leven is een factor om mee te nemen. Het mislopen van kansen in het leven kan zorgen voor depressie, omdat het kind bijvoorbeeld vanwege een verkeerde tijd ongewenst is.Gevolgen van ongewenst zwangerschap
 • Je kunt als moeder het gevoel hebben dat je toch iets fout gedaan hebt, nadat je de zwangerschap hebt afgebroken.
 • Het kind kan met de tijd bij slechte zorg een gevoel van verlating krijgen door de moeder en/of partner.
 • Het kind kan op latere leeftijd geestelijke gevolgen hebben doordat het een ongewenst kind blijkt te zijn.

Maatschappelijke gevolgen

Er zijn ook maatschappelijke gevolgen die zich voor doen bij ongewenst zwangerschap. Met deze gevolgen word niet altijd het meeste rekening gehouden. Toch hebben ze een behoorlijke invloed op de ontwikkeling of levenservaring van een moeder en haar kind. Een aantal van de maatschappelijke gevolgen zijn:

 • Vaak moet bij ongewenst zwangerschap de moeder alleen het kind opvoeden. Doordat het kind ongewenst is, laat de partner de moeder en het kind vaak alleen achter. Dit kan resulteren in een slechtere leefomgeving voor het kind, wegens weinig beschikbare tijd, slechte financiën en weinig ontwikkelingsmogelijkheden voor het kind.
 • Wanneer de moeder of haar omgeving een religieuze achtergrond hebben, komt het vaak voor dat de moeder en het kind afgestoten worden door familie en omgeving. Dit heeft verschillende religieuze achtergronden, maar het komt er op neer dat de zwangerschap en de (mogelijk) alleenstaande moeder situatie onacceptabel zijn en daardoor ongewenst zijn bij de omgeving.
 • Wanneer de moeder kiest voor het afbreken van de zwangerschap of het laten adopteren van het kind, kan dit ook zorgen voor een afstoten binnen de omgeving. Zowel op religieuze als levensbeschouwelijke redenen.
 • Wanneer ook bij de partner de zwangerschap ongewenst is, is er meer risico op lichamelijk en geestelijk geweld tussen de vrouw en de partner.
 • Wanneer voor de partner de zwangerschap ook ongewenst is, kan dit lijden tot een breuk in de relatie.
 • Ongewenst zwangerschap kan leiden tot een verandering in de relatie en of omgang met werkgever, collega’s, vrienden, familie en iedereen in de omgeving. Denk hier bijvoorbeeld aan afwijzing, tegenwerking, roddel, achterhouden van kansen etc.

Zoals je kunt zien is ongewenst zwangerschap niet een onderwerp om licht te namen. Het kan serieuze gevolgen hebben voor de baby, de moeder en haar omgeving. Tijdelijke maar ook zeker permanente gevolgen. Het belang van zwangerschapsplanning is dus zeer groot. Wanneer je hulp nodig hebt bij zwangerschapsplanning, ga dan naar onze speciale zwangerschapsplanning. Hier kun je informatie vinden over waar je allemaal aan moet denken om een degelijke zwangerschapsplanning te maken.

Reacties zijn gesloten.