De menstruatie

De menstruatie

Menstruatie is de periodieke afvoer van bloed en slijmvliesweefsels, het endometrium, via de baarmoeder en de vagina. Daarmee is het het begin van de menstruatiecyclus.

Wat er bij een menstruatie gebeurd.

Tijdens de menstruatiecyclus word het lichaam voorbereid op zwangerschap. Een eicel word los gelaten en de baarmoeder word voorbereid op de komst van een bevruchte eicel.Wanneer de eicel niet bevrucht is, zal deze vergaan en zal de voorbereid stoppen door het verliezen van bloed, endometrium, baarmoederhalsslijm en vaginale afscheiding. Tijdens de menstruatie kunnen er ook klonten van bloed vrij komen. Dit ziet er meestal uit als weefsel, en zou een teken kunnen zijn dat er sprake is van een vroege miskraam. Maar meestal is het gewoon een aaneen klonten van bloed, dat komt door een enzyme in het endometrium. De menstruatie gaat meestal gepaard met (buik)kramp en pijn.

Menstruatie

De duur van de menstruatie

Wereldwijd begint de menstruatie op de leeftijd van 12 tot 14. Dit is afhankelijk van land, cultuur, ras en vele omstandigheden. De menstruatie eindigt rond de menopauze. Ook stopt de menstruatie normaal gezien wanneer de vrouw zwanger is of als ze borstvoeding geeft. Een menstruatie kan tussen de 2 en 7 dagen duren. De menstruatie vind een keer per menstruatiecyclus plaats, waarvan de gemiddelde duur 28 dagen is. Wanneer er voor langere tijd geen menstruatie heeft plaats gevonden, buiten zwangerschap en borstvoeding om, is het belangrijk een dokter te raadplegen.

Symptomen bij menstruatie

De menstruatie gaat helaas niet onopgemerkt voorbij. Er kunnen zich symptomen voordoen bij menstruatie, hieronder vallen:

  • Menstruele krampen

Menstruele krampen komen voornamelijk door de samentrekking van spier en een tekort aan bloed in het endometrium. Hierdoor komt het eondometrium los van de myometrium, de middelste laag van de  baarmoederwand. Het myometrium trekt samen om het menstruatie bloed naar buiten te persen. Menstruele krampen worden Dysmenorroe genoemd.

  •  Gezwollen of gevoelige borsten

Gezwollen of gevoelige borsten kunnen ontstaan door het vasthouden van water tijdens de menstruatie.

  • Humeurig of snel geïrriteerd.
  • Moeheid

Moeheid kan ontstaan door de inspanningen die de baarmoeder verricht tijdens de menstruatie. Ook het verlies van bijvoorbeeld ijzer door het bloedverlies kan een oorzaak zijn.

Menstruatie

Seks tijdens de menstruatie

Seks tijdens de menstruatie  veroorzaakt geen schade op zichzelf. Tijdens de menstruatie is het lichaam van de vrouw wel meer kwetsbaar. De pH-waarde van de vagina is hoger waardoor deze minder zuur is. De baarmoederhals bevind zich lager en de opening is meer wijder. Tevens is de baarmoederslijmvlies afwezig, waardoor bacteriën en virussen makkelijker toegang hebben tot de bloedvaten die de baarmoeder van bloed voorzien.

De zwangerschapstour gaat hier verder

 

Reacties zijn gesloten.