De penis

De penis

De penis is het mannelijk geslachtsorgaan, dat gebruikt wordt om urine te lozen en voor seksuele handelingen, waaronder geslachtsgemeenschap, al of niet met het doel zich voort te planten.

De functie van een penis

De penis heeft twee functies te weten het urineren en geslachtgemeenschap

Urineren

Tijdens het urineren, in de volksmond plassen genoemd, worden afvalstoffen via de urine het lichaam uitgewerkt. Afvalstoffen die het lichaam niet gebruikt, worden door de nieren uit het bloed gehaald en als urine in de blaas geloost. Wanneer er een bepaalde hoeveelheid urine in de blaas zit geeft deze een signaal af dat de blaas vol is. Dit signaal uit zich in het gevoel naar de wc te moeten. Als de urine geloost word, reist deze via de urine buis door de penis naar buiten. De penis blijft tijdens het plassen meestal in slappe toestand. Wanneer de penis in erectie blijft tijdens het plassen, is het voor de man moeilijker de urine op de plaats te krijgen waar hij dat wenst.

Geslachtsgemeenschap

Tijdens de geslachtsgemeenschap word de stijve penis in de vagina gebracht. Het is voor geslachtsgemeenschap essentieel dat de penis stijf is geworden, anders is er geen geslachtsgemeenschap mogelijk. Na verloop van tijd is tijdens de geslachtsgemeenschap de penis, met name de eikel, voldoende gestimuleerd om een orgasme te bereiken. Hierbij word geëjaculeerd en kan sperma in de vagina van de vrouw gespoten worden, dit noemt men inseminatie.

De anatomie van de penis

De penis bestaat uit de volgende onderscheiden onderdelen;

De corpus spongiosum, dit is een zwellichaam dat aan de onderkant van de penis van achter naar voren loopt. Het vormt zich aan de voorkant van de penis tot de eikel.

De corpus cavernosum penis, zijn twee zwellichamen die via de bovenkant van de penis van de schaambenen tot aan de eikel lopen, waar ze bij elkaar komen. De corpus cavernosum wordt aan de voorkant omsloten door de eikel.

De zwellichamen van de penis lopen vol met bloed waardoor de penis in een stijve toestand verkeerd. Hierdoor is geslachtsgemeenschap mogelijk.

De huid van de penis. Deze huid bestaat uit drie onderdelen. De schachthuid, de voorhuid en het preputiale slijmvlies. Het preputiale slijmvlies zit aan de binnenkant van de voorhuid en zit vast aan de achterkant van de eikel.

Het lichaam van de penis. Het lichaam omvat de zwellichamen, bloedvaten en de zenuwen. De urinebuis loopt van de blaas door de prostaat door de corpus spongiosum via de eikel naar buiten. De urinebuis heeft als functie het afvoeren van urineren en het ejaculeren van sperma.

Reacties zijn gesloten.