De spermacel

De spermacel

De spermacellen zijn de mannelijke reproductieve cellen. Spermacellen kunnen niet delen en hebben een beperkte levensduur, maar na fusie met eicellen tijdens de bevruchting, begint een nieuw organisme te ontwikkelen een zygote. In tegenstelling tot de eicel kan de spermacel zich wel voortbewegen. Dit is nodig voor de reis die de spermacel aflegt om een bevruchting te bewerkstelligen. Een man produceert tijdens zijn leven een astronomisch hoog aantal aan spermacellen.

De opbouw van de spermacel

Een zaadcel bestaat uit een hoofd, een lichaam en een staart. De kop bevat de kern met dichtbevolkte opgerolde chromatinevezels. De voorkant van het hoofd is omgeven door een acrosoom, die enzymen gebruikt voor het penetreren van de vrouwelijke eicel. Het lichaam heeft een centrale draadvormige kern met veel mitochondriën er omheen gedraaid. De staart maakt een zwepende beweging die de spermacel vooruit beweegt.De spermacel

De functie van de spermacel

De spermacel heeft de functie om  het genetisch materiaal van de man in de eicel van de vrouw te brengen. Uit een combinatie van dit genetisch materiaal en dat van de eicel komt een embryo voort. De spermacel heeft dus een centrale rol in de bevruchting en voortplanting.

Reacties zijn gesloten.