De vagina

De vagina

De vagina is het inwendige vrouwelijke geslachtsorgaan dat de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam verbind.

De anatomie van de vagina

Het is een elastisch buisvormige kanaal, die begint bij de buitenkant, genaamd de vulva, en eindigt bij de baarmoederhals. De binnenkant van de vagina heeft een plooiende structuur waardoor er wrijving kan ontstaan voor de penis bij geslachtsgemeenschap.

De vulva is de buitenkant van de vagina. In de volksmond noemt men echter de de vulva bijna altijd de vagina.Wij zullen de vagina dus ook gebruiken voor de aanduiding van de buitenkant. De vulva bestaat uit de buitenste schaamlippen, binnenste schaamlippen, de clitorishoed, de clitoris en de vagina opening. Naast de vaginale openingen zitten de klieren van Bartholin, welke de vagina vochtig maakt wanneer de vrouw opgewonden raakt, dit bevorderd de penetratie van de penis.Vagina

De functie van de vagina

De vagina heeft twee belangrijke functies: geslachtsgemeenschap en bevalling.

Geslachtsgemeenschap

Tijdens de geslachtsgemeenschap word de vagina gestimuleerd om seksuele opwinding te veroorzaken. De stijve penis word in de vagina gestoken en bij genoeg stimulatie word hierbij een ejaculatie veroorzaakt, waarbij zaad de vagina in gespoten word. Dit noemt men inseminatie, welke kan leiden tot een bevruchting en daarna tot zwangerschap. De seksuele opwinding van de vagina gebeurd door de zenuwuiteinden in de clitoris en die in de omgeving van de vaginaopening liggen te stimuleren tijden de penetratie door de penis en overige seksuele handelingen. Meer over geslachtsgemeenschap kijk op deze pagina.

De bevalling

De vagina heeft een belangrijke functie tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling biedt de vagina het kanaal om de baby van de baarmoeder naar buiten te voeren. De elasticiteit van de vagina maakt het mogelijk om vele maten groter uit te rekken, dit is nodig bij de bevalling omdat het baby’tje ondertussen groter is dan de normale vaginale opening. Tijdens de zwangerschap en de bevalling word de (inwendige) vagina het geboortekanaal genoemd.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.