Financiele planning

De financiële planning is belangrijk om een goed inzicht te krijgen wat de financiële verplichtingen zijn en wat een zwangerschap en baby gaat kosten. Er zijn financiële verplichtingen die strikt moeten worden voldaan en het is dan ook belangrijk dit van te voren vast te leggen.

 

 

Wat moet er in de financiële planning?

  • Welke financiële verplichtingen heb ik?

Denk hierbij aan al je vaste lasten. Deze lopen gewoon door tijdens en na je zwangerschap. Als je hier een goed overzicht van hebt kun je beter berekenen of je een zwangerschap kunt veroorloven.

  • Welke financiële verplichtingen komen erbij voor de baby?

Kan je baby mee verzekerd worden en wat valt onder de verzekering? Misschien is er speciale zorg nodig voor je baby, houd er rekening mee. Wat zijn de extra voedings- en onderhoudskosten wanneer je een baby hebt?

  • Wat word het gezamenlijk inkomen tijdens en na de zwangerschap?

Wat zijn de inkomsten die je hebt tijdens de zwangerschap? Blijft je partner full-time werken? Als je geen werkgever hebt, gaan je inkomsten dan omlaag? Heb je recht op een aanvullende uitkering? Ga je eerder met zwangerschapsverlof en moet je daardoor salaris inleveren?

  • Welke kosten komen erbij tijdens de zwangerschap?

Wat zijn de extra kosten die je tijdens de zwangerschap gaat maken? Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapskleding, extra voeding en een kraampakket. Krijg je alle onderzoeken vergoed? Extra reiskosten, een nieuw matras of lekkere ontspannen stoel.

  • Welke kosten komen erbij na de zwangerschap?

Er komen natuurlijk veel kosten kijken bij een baby’tje. Denk hierbij aan de inrichting van de babykamer, babykleertjes of speeltjes. Kosten voor onderzoeken of behandelingen die niet verzekerd worden.

  • Heb ik recht op aanvullende uitkering, toeslag of korting?

Wanneer je minder of te weinig inkomen hebt, heb je recht op een aanvullende uitkering? Krijg je toeslag voor je kind of misschien krijg je bij bepaalde instanties wel korting. Kinderkorting komt ook veel voor bij particuliere ondernemingen en winkels. Dit zijn een mooie aanvulling op je budget.

  • Kan ik geld van familie krijgen?

Wanneer er toch onvoorziene kosten zijn die je niet kan betalen, kan je familie bijspringen? Kun je maandelijks misschien een gift krijgen van familie om je te helpen tijdens en na de zwangerschap?

  • Kan geld in sommige gevallen vervangen worden door goodwill of gratis spullen?

Wanneer er niet genoeg geld is, zijn er mensen die je willen helpen? Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met het tijdelijk opvangen van je baby. Hebben kennissen of familie nog oude babykleertjes of babyspullen die ze niet meer nodig hebben

  • Heb ik reserves?

Heb je reservegeld voor wanneer je onvoorziene uitgave hebt? Het is altijd verstandig om reserves te hebben voor het geval dat je een financiële tegenslag krijgt te verduren.

Zoals je ziet komt er veel kijken bij een zwangerschap. Met deze leidraad kom je al een heel eind om een goed geplande zwangerschap te hebben.

Reacties zijn gesloten.