Geelzucht

Geelzucht

Geelzucht is een symptoom waarbij het oogwit of de huid geel wordt. De gele kleur word meestal veroorzaakt door bilirubine. Dit is een afbraakproduct van hemoglobine, welke word afgebroken wanneer een rode bloedcel afsterft. Bilirubine wordt via een tussenstop in de lever via de gal naar de darm gebracht. Normaal gesproken zie je dit terug door de bruine kleur van je ontlasting. Geelzucht ontstaat dus doordat bilirubine niet via de ontlasting het lichaam verlaat en het zich in bepaalde hoeveelheden ergens anders manifesteert.

De oorzaken van geelzucht

Geelzucht kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder word aangegeven wat de oorzaken zijn van geelzucht.

  • De lever is gezond, maar het aanbod aan bilirubine is zo hoog dat de lever dit niet kan verwerken. Hierdoor blijft de bilirubine onoplosbaar en blijft het in het lichaam, met een gelige kleur tot gevolg. Dit noemt men pre-hepatisch.
  • De lever functioneert niet goed, door bijvoorbeeld Hepatitis. Hierdoor kan de lever minder bilirubine verwerken en kan het eventueel bloed terug laten stromen. Hierdoor blijft onverwerkte bilirubine in het lichaam. Wat de gele kleur veroorzaakt. Hepatisch noemt men dit.Geelzucht bij baby
  •  Post-hepatisch is geelzucht wanneer de gal afvoerwegen verstopt of bekneld zijn waardoor de bilirubine niet afgevoerd kan worden. Hierna komt de bilirubine weer terug in het bloed. Dit zorgt voor de gele kleur.

Geelzucht bij baby’s

Geelzucht komt bij te vroeg geboren baby’s voor en komt door de onderstaande oorzaken:

  • De lever van de baby is nog niet volgroeit, waardoor deze te weinig bilirubine niet genoeg kan verwerken.
  • Na de geboorte het foetale hemoglobine eerder afgebroken  dan de normale hemoglobine. Foetale hemoglobine trekt meer zuurstof aan. Hierdoor is er meer aanbod van bilirubine. Dit zorgt voor een pre-hepatisch.
  • Onder bepaalde omstandigheden vind er een versnelde afbraak van rode bloedcellen plaats bij de baby door antistoffen die bij de moeder worden aangemaakt. De enorme hoeveelheid aan bilirubine hoopt zich op wanneer de baby geboren wordt, doordat de moeder het niet langer voor de baby afvoert, met geelzucht tot gevolg.

In zeer zeldzame gevallen kan geelzucht ernstige gevolgen of de dood tot gevolg hebben bij pasgeboren baby’s, doordat de bilirubine in de hersenen terecht komt.

Reacties zijn gesloten.