Gezondheidsplanning

Het klinkt misschien wat ongewoon, maar gezondheidsplanning is belangrijk. Je moet namelijk rekening met je eigen gezondheid en die van je partner als je zwanger wilt worden. Ben je ziek en kan dit bij zwangerschap gevaar opleveren voor jezelf of de baby? Of is je partner ziek en verhinderd dit dat je partner volledig aanwezig kan zijn, misschien is het dan wel handig je zwangerschap af te wachten.

 

Waar moet je rekening mee houden?

  • Eigen gezondheid

Ben je gezond en is je lichaam in staat een zwangerschap te volbrengen? Een zwangerschap is een zware belasting op je lichaam en het is dan ook belangrijk dat je lichaam in goede conditie is. Diabetes en hartklachten zijn veel voorkomende oorzaken van te vroeg geboren baby’s. Heb je een andere aandoening die tijdelijk of behandelbaar is, zorg dat deze eerst onder controle is voor je zwanger gaat worden.

  • Gezondheid van je partner

Maar niet alleen jou gezondheid, maar ook die van je partner is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet zwanger zijn met een partner in het ziekenhuis. Een zwangerschap moet je ondergaan samen met je partner, niet alleen vanwege het gevoel, maar ook vanwege je planning en het weg houden van stress.

  • Toekomstige gezondheid

Als je bijvoorbeeld veel te mager of veel te dik bent, is het verstandig hier wat aan te doen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je baby. Geboortegewicht wordt beschouwd als een gezondheidsindicator bij de baby. Wanneer jij als moeder veel te mager bent, is de kans groot dat je baby te licht geboren wordt. Maar denk er ook aan dat als je lichaam te licht is, het misschien teveel moeite heeft met het extra gewicht dat de baby met zich mee brengt. Als je te dik bent heb je ook problemen wanneer je zwanger bent. Je zult sneller vermoeid zijn en in een vroeger stadium last hebben te weinig beweging. Bespreek met je dokter wat te nemen stappen zijn.Gezondheidsplanning

  • Gewoontes

Je moet eigenlijk je hele leven al goed voor je gezondheid zorgen, maar nu je zwanger gaat worden is het tijd om je slechte gewoontes te stoppen. Drank, drugs en roken. Daar komt het meestal op neer. Drank hoeft geen slechte gewoonte te zijn, maar tijdens de zwangerschap is het beter hier mee te stoppen, je baby krijg gedeeltelijk jou bloed binnen en daarmee ook de stoffen die jij in je op neemt. Drugs en roken zijn gewoontes die je totaal moet afschaffen, zowel tijdens als na je zwangerschap. Het is slecht voor de ontwikkeling van je baby en je eigen gezondheid. Maar ook als je elke avond fastfood eet, is het nu tijd een fatsoenlijk dieet aan te houden. Wat betreft je baby zou je kunnen zeggen: Je baby is, wat jij eet.

  •  Sporten

Vroeg in de zwangerschap is sporten nog mogelijk, maar het is beter om het verspreid over de 40 weken zwangerschap af te breken. Wanneer je tijdens je zwangerschap blijft sporten, vergeet dan niet je buik-, been en rug spieren te trainen en strekken. Deze heb je vooral nodig tijden de zwangerschap.

  •  Geestelijke gezondheid

Wanneer je zwanger gaat worden is het belangrijk dat je geestelijk ook gezond bent. Niet alleen krijg je tijdens een zwangerschap veel last van emotionele schommelingen, je krijgt ook veel verantwoordelijkheden erbij. Emotionele schommelingen kunnen behoorlijk lastig zijn tijdens de zwangerschap, je moet hier wel goed mee om kunnen gaan. Maar ook als je snel gedeprimeerd of geïrriteerd bent, is belangrijk om dit goed te geregeld te hebben. Wanneer je (tijdelijk) een geestelijke aandoening hebt, is het beter de zwangerschap uit te stellen. Niet alleen heb je de verantwoordelijkheid om tijdens de zwangerschap en daarna goed voor je baby te zorgen, je kunt ook terecht komen in een post-partum depressie. Je moet je volledig op de bevalling kunnen richten, en dit word moeilijk als je bijvoorbeeld al met jezelf in de knel zit.

Medische controle

Het is altijd de moeite waard om voor dat je over gaat tot zwanger worden even langs je huisarts te gaan om te bespreken over zijn of haar professionele mening. Vraag of je huisarts denkt of je klaar bent voor zwangerschap, bekijk alle opties en dan kun je een betere beslissing nemen.

Je kunt zien dat er ook op gezondheidsplanning veel kijken komt bij een zwangerschap. Maar misschien is er met jouw gezondheid niks mis.

Reacties zijn gesloten.