Groep B streptokokken

Wat zijn Groep B streptokokken?

Groep B streptokokken(GBS) zijn lid van het maagflora bij sommige mensen en kan zich verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam. GBS kunnen in het geboortekanaal worden overgebracht op een pasgeboren baby tijdens de bevalling een ernstige  infectie veroorzaken.

De Groep B streptokokken infectie

In de westerse wereld,  zijn GBS de belangrijkste oorzaak van bacteriële bloedvergiftiging van de pasgeborene. Deze infectie kan leiden tot ernstige complicaties of de dood. GBS kunnen makkelijk overgedragen worden op pasgeborenen omdat deze geen goed afweringssysteem hebben.

Gevolgen van een Groep B streptokokken infectie

GBS infecties worden onderscheiden in een vroege-aanvang en een late-aanvang infectie. Een vroege-aanvang begint in de eerste zeven dagen van een pasgeboren baby en resulteert vaker in een longontsteking. Een late-aanvang infectie begint in de levensdagen 7 tot 90 en gaat vaker samen met hersenvliesontsteking. Een GBS gerelateerde hersenvliesontsteking kan op lange termijn gehoorverlies tot gevolg hebben. Ook kan een GBS infecties tot dood geborene leiden.

Groep B streptokokken

Behandeling van een Groep B streptokokken infectie

Behalve preventie en behandeling via antibiotica, is er nog niet echt een andere behandeling om een infectie te voorkomen of te behandelen.

 

Reacties zijn gesloten.