Het endometrium

Het endometrium

Het endometrium is het inwendige slijmvlies van de baarmoeder.

De functie van het endometrium

Het endometrium functioneert als een voering voor de baarmoeder. Hierdoor kleven de tegenover elkaar gelegen wanden van het myometrium niet aan elkaar vast waardoor de baarmoeder een holte blijft. Tijdens de menstruatiecyclus groeit het endometrium tot een dikke klierweefsel laag vol met bloedvaten. Dit is voor een optimale omgeving voor de innesteling van een bevruchte eicel.
Tijdens de zwangerschap groeien de klieren en bloedvaten in het endometrium verder. Ruimten tussen de bloedvaten smelten samen en worden met elkaar verbonden. Hierdoor vormt zich de placenta.Het endometrium

De structuur van het endometrium

De endometrium bestaat uit een enkele laag van kolomvormige epitheelweefsel rust op een laag van bindweefsel. Eenvoudige buisvormige baarmoederklieren gaan van het endometrium tot de bodem van de laag van bindweefsel(stroma). Bij een vruchtbare vrouw bestaat de endometrium uit twee lagen endometrium. De bovenste laag is de functionele laag die zorgt voor de juiste omgeving voor de innesteling van de bevruchte eicel. Het is deze laag die tijdens de menstruatie los komt en met het bloed naar buiten komt. De tweede laag zit tussen de bovenste laag en het myometrium. Deze laag komt tijdens de menstruatie niet los. Het endometrium heeft een gemiddelde dikte van 6,7 mm.

Reacties zijn gesloten.