Het scrotum

Het scrotum

Men denkt altijd dat het scrotum onderdeel is van de penis. Het scrotum is een los onderdeel dat bij het geslachtsorgaan van de man hoort. De penis heeft naast de functie van geslachtsgemeenschap ook een functie van urineren. Het scrotum heeft dit niet.

De anatomie van het scrotum

Eigenlijk is het scrotum alleen de de huidplooi waarin de de ballen zich bevinden. Wij zullen het gebruiken om het geheel aan te geven. Het scrotum bestaat uit een huidplooi waarin zich de teelballen en daar bovenop de bijballen bevinden. Deze worden via een zaadleider verbonden met de blaas en de zaadblaas. Het scrotum bevind zich onder de penis tussen de benen.

Teelballen

In de teelballen word het mannelijk hormoon testosteron gemaakt.Het scrotum Ook worden in de teelballen de spermacellen gemaakt. De teelballen groeien tijdens de groeifase van de foetus in de buurt van de nieren. Tijdens of voor de geboorte zullen ze richting de scrotum zakken. Dit noem men indalen. De teelballen liggen voor wegens twee redenen in het scrotum. Dit is om enerzijds de teelballen te beschermen en anderzijds om een lagere temperatuur te garanderen voor de spermacellen. Dit is van belang voor het behoud van de kwaliteit van de spermacellen. De teelballen hebben drie lagen; tunica vaginalis, tunica albuginea en de tunica vasculosa. In elke teelbal bevinden zich lobben(250) met daarin zaadbuisjes(400 meter).

Bijballen

De bijballen bevinden zich op de teelballen en hebben de functie om de spermacellen op te vangen vanuit de teelballen, te onderhouden en te laten rijpen en via de zaadleider door te voeren.

Reacties zijn gesloten.