Het sperma

Het sperma

Sperma is het vocht waarin de spermacellen zitten bij het verlaten van de penis.

Het ontstaan en samenstelling van het sperma

De spermacellen worden gemaakt in de teelbal en daarna ter rijping opgeslagen in de bijbal. Zie Penis. Wanneer de spermacellen door een ejaculatie uitgeworpen moeten worden reizen deze via de zaadleider langs de prostaat en de zaadblaasjes. Ergens rond dit tijdstip scheiden de cowperse klieren het voorvocht af, dat de urinebuis ph-neutraal maakt zodat de zaadcellen niet beschadigd raken door achtergebleven urine. Ook smeert het de urinebuis om de doorgang van het sperma te bevorderen. Vervolgens levert de prostaat de basische, parelwitte vloeistof toe aan de spermacellen, die zorgt voor de buffer tijdens de reis door de zure omgeving van de vagina en baarmoeder. De zaadblaasjes leveren een vloeistof die voedingsstoffen bevatten voor de overleving van de spermacellen alsmede een basische eenheid.

Het prostaatvocht met de spermacellen gaat voorop met daarachter het vocht uit de zaadblaasjes. Het prostaatvocht met de spermacellen gaat bij de eerste straal van de ejaculatie naar buiten. Daarna volgt het vocht van de zaadblaasjes.

De functie van het sperma

Het gehele spermavocht is ter bescherming en bevordering van de reis die de spermacellen afleggen tijdens een inseminatie.

Reacties zijn gesloten.