Het vruchtwater

Vruchtwater

Vruchtwater is de vloeistof in het vruchtvlies dat de baby beschermd tijdens zijn verblijf in de baarmoeder.

De functie van vruchtwater

In het begin bevat het vruchtwater vooral water met elektrolyten, maar bij 12 tot 14 weken zwangerschap bevat het ook eiwitten, koolhydraten, lipiden en fosforlipiden, die helpen bij de groei van de foetus. Doordat de baby het vruchtwater in- en uitademt, zal de ontwikkeling van de longen gaan zoals het hoort. Door het via de mond binnenkrijgen van het vruchtwater krijgt de baby ook de voedingsstoffen binnen en komt dit uiteindelijk in het Meconium terecht.

Buiten dat beschermt het de baby ook doordat het een buffer vormt tussen het lichaam en de baby en tussen dreigingen vanaf buiten(schudden, slaan, vallen) en de baby. Doordat het vruchtwater om de baby in het vruchtvlies zit, neemt het water veel trillingen en energie op die vanuit buiten op de baarmoeder worden uitgeoefend. Verder helpt het vruchtwater bij het rond bewegen van de baby in de vruchtvliezen en de ontwikkeling van het spier- en bottenstelsel.

Vruchtwater complicaties

Te weinig vruchtwater, Oligohydramnios genaamd, kan een oorzaak of een indicator van problemen zijn voor zowel de moeder en de baby. Baby’s met te weinig vruchtwater kunnen een standsafwijking van de ledematen, hippocrates nagels of het levensbedreigende longhypoplasie ontwikkelen. Oligohydramnios kan worden veroorzaakt door een infectie, een nier disfunctie of misvorming.

Te veel of te weinig vruchtwater

Het tegenovergestelde van oligohydramnios is polyhydramnios, een te grote hoeveelheid vruchtwater in de vruchtzak.

Behandeling

Oligohydramnios kan soms worden behandeld met bedrust, orale en intraveneuze hydratatie, antibiotica, steroïden, en amnioinfusion.

 

Reacties zijn gesloten.