Inseminatie en de reis van de spermacel


De inseminatie

Inseminatie is het inbrengen van het sperma in de vagina van de vrouw. Tijdens de geslachtsgemeenschap gebeurt dit door het ejaculeren van het sperma door de penis in de vagina van de vrouw.

Het proces van inseminatie tijdens geslachtsgemeenschap

De spermacellen worden in de teelballen aangemaakt en in de bijballen opgeslagen. Wanneer een man en een vrouw geslachtsgemeenschap hebben, word de penis in stijve toestand in de vagina gebracht. Na enige stimulatie zal de penis ejaculeren, waarbij de zaadcellen uit de bijballen via de zaadleider richting de prostaat gaan. Daar worden ze vermengd met het prostaatvocht en samen met het vocht van de zaadblaasjes door de urinebuis de vagina in gespoten worden. Het sperma gevulde prostaatvocht eerst en bij de volgende straal het zaadblaasvocht.

De vagina is een vijandige omgeving voor het sperma. De zuurgraad van de vagina beschadigd het sperma, welke basisch is. Ook zijn er in de vagina witte bloedcellen die de spermacellen aanvallen en vernietigen. Het sperma bevat een buffer van basisch zodat niet al het sperma vernietigd word.

Inseminatie

Het resterende sperma komt aan bij de baarmoederhals. Wanneer de vrouw zich niet in de periode rond de ovulatie bevind, is de opening van de baarmoederhals gekanteld zodat deze heel smal is. Daar bovenop is deze geblokkeerd door dik en zuur baarmoederhalsslijm. Hierdoor kan het sperma niet de baarmoeder in. Hierdoor is de reis van de spermacellen ten einde gekomen en zullen ze sterven. Wanneer de vrouw  in de ovulatie is, zal de baarmoederhals zich weer “rechtop” bevinden en is het baarmoederhalsslijm meer basisch en helpt het het sperma om in de baarmoeder te komen. In deze tijd helpt het baarmoederhalsslijm ook de zuurgraad van de vagina meer basisch te maken.

Het sperma gaat nu via de baarmoederhals de baarmoeder in gaan. Ook daar is het slijm zuur waardoor de spermacellen weer beschadigd raken en sterven. Wederom zullen vele spermacellen hier achterblijven, verdwaald raken, de verkeerde kant op gaan of opgeven. De rest zullen in een van de eileiders zwemmen.

Inseminatie

De groep spermacellen die de eileider in gaan die geen eicel bevat zullen daar sterven. De groep in de juiste eileider zullen daar stevige hinder ondervinden van een sterke stroming van eileidervocht. Dit vocht is is echter voedzaam voor de spermacellen en bereid hun voor op bevruchting. Alsof dat nog niet genoeg weerstand is zijn er ook nog de trilharen in de eileiders die het grootste gedeelte van de overgebleven spermacellen vangen. Hierna komt de eicel in zicht. De overgebleven honderd spermacellen storten zich op de eicel, met bevruchting door één spermacel tot gevolg. De rest van de spermacellen hebben verloren en zullen afsterven.

Weetjes over de inseminatie

  • Gemiddeld gezien worden er tussen de 3 en 5 milliliter sperma geëjaculeerd. Dit kan variëren van 1 tot 10 milliliter in extreme gevallen.
  • Een ejaculatie bevat tussen de 200 en de 500 miljoen spermacellen, hiervan blijven er maar ongeveer 100 over die de eicel bereiken. Een daarvan(soms meer, bij meerlingen) bevrucht de eicel.
  • Een gemiddelde ejaculatie gaat met 45 km/h.
  • Tijdens de reis van de spermacel zal deze zich voortbewegen met een maximum van 3 millimeter per minuut, waardoor deze er 72 uur over kan doen bij de eileider te komen.
  • De gemiddelde afstand van de ejaculatie is tussen de 30 en de 60 cm.

 

De zwangerschapstour gaat hier verder.

Reacties zijn gesloten.