Intraventriculaire bloeding

De intraventriculaire bloeding

Een intraventriculaire bloeding is een bloeding in het ventriculaire systeem, een aantal holtes gevuld met vloeistof, in de hersenen. Ze komen vooral voor bij te vroeg geboren baby’s voor.Vooral baby’s die voor de 32 weken zwangerschap geboren worden hebben een groter risico dit op te lopen. De meeste intraventriculaire bloedingen vinden plaats in de eerste 72 uur na de geboorte

Oorzaken

De oorzaak word gedacht te liggen in de verandering van de vloeistof doorstroming van de broze cellulaire structuren in de groeiende hersenen. Ook de onvolgroeide hersenbloedomloop leidt tot celdood en de daaropvolgende afbraak van de bloedvatwanden, wat leidt tot bloedingen.

Gevolgen

Ernstige bloedingen kunnen ertoe leiden dat de ventriculaire systemen van de hersenen snel uitbreiden, waardoor de druk op de hersenen toeneemt. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging, zoals een gedeeltelijke hersenen verlamming, leer-en gedragsproblemen, trauma of een beroerte. Het bloeden kan leiden tot serieuze schade, al is het ook een aanwijzing dat de schade al heeft plaatsgevonden.

De behandeling van intraventriculaire bloedingen

De meeste bloedingen zijn mild en lossen zichzelf op met geen of weinig blijvende problemen. Wanneer mildere gevallen niet uit zichzelf oplossen, kunnen medicijnen soms vochtophoping verminderen. In ernstige gevallen kunnen chirurgen een buis  in de hersenen plaatsen om vloeistof af te voeren en het risico van hersenbeschadiging te verminderen.

Reacties zijn gesloten.