Keizersnede

Waar de naam keizersnede vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Keizer is een afgeleide van de naam van Gaius Julius Ceasar. Sommige denken dan ook wel dat Julius Ceasar via een keizersnede geboren is. Omdat een keizersnede in die tijd vaak dodelijk was voor de moeder is dit onwaarschijnlijk, omdat Ceasars moeder niet is overleden bij de bevalling. Waarschijnlijk is de naam keizersnede wel afkomstig uit de latijnse taal.

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede word via een snee in de buik en baarmoeder het kind uit de baarmoeder gehaald. Er zijn meerdere soorten keizersnedes;Keizersnede

 • Een snede in het onderste baarmoedergedeelte, is de meest gebruikte procedure. Hierbij wordt een dwarse snede net boven de rand van de blaas gemaakt. Dit leidt tot minder bloedverlies en is gemakkelijker te herstellen.
 • Een ongeplande keizersnede wordt uitgevoerd zodra de bevalling is begonnen als gevolg van onverwachte complicatie tijdens de bevalling.
 • De klassieke keizersnede gaat om een ​​middellijn snede die het mogelijk maakt een grotere ruimte te creëren om de baby te leveren. Het wordt nog zelden uitgevoerd, omdat het meer vatbaar voor complicaties is.
 • Een keizersnede hysterectomie bestaat uit een keizersnede gevolgd door de verwijdering van de baarmoeder. Dit kan in geval van hardnekkige bloeding of wanneer de placenta niet kan worden gescheiden van de baarmoeder.
 • Een herhaling keizersnede die wordt uitgevoerd, is wanneer een patiënt eerder een keizersnede heeft gehad. Meestal wordt het uitgevoerd door het oude litteken.

Wanneer word een keizersnede gedaan?

Een keizersnede word meestal gedaan wanneer een vaginale bevalling niet kan of te risicovol is. Uiteraard word een keizersnede liever vermeden, maar wanneer dit niet kan worden de onderstaande punten beschouwd als een mogelijke reden voor een keizersnede. Een verloskundige of arts kan er voor kiezen het wel of niet te doen.

 • Zeer moeilijke bevalling of een bevalling die tot een stilstand is gekomen.
 • Wanneer men voor of tijdens de bevalling merkt dat er iets serieus mis is met de baby.
 • Wanneer bijvoorbeeld bij een voorliggende placenta, gescheurde vruchtvlies of een Vasa praevia, tijdens de bevalling de navelstreng als eerste uit de baarmoeder komt. Hierdoor word de bloed- en zuurstoftoevoer afgekneld.
 • Wanneer de baarmoeder gescheurd is.
 • Een voortijdig loslaten van de placenta.
 • Bepaalde liggingsafwijking.
 • Geen weeën of begin van de bevalling.
 • Andere bevallingsmethoden hebben gefaald.
 • Een te grote baby.
 • Bij pre-eclampsia.
 • Bij een met HIV of andere soa besmette moeder.

Gevolgen en risico’s van een keizersnede

Een keizersnede is niet helemaal vrij van gevolgen en risico’s, net als elke andere operatie. Echter hierbij is een tweede patiënt bij betrokken, namelijk de baby.Keizersnede

De gevolgen en risico’s voor de moeder

Het sterven van de moeder tijdens de keizersnede is in de westerse wereld laag en dit blijft dalen. Het is vaak ook niet helemaal duidelijk of de moeder dood is gegaan door de keizersnede of door de aandoening die leidde tot de keizersnede, bijvoorbeeld pre-eclampsie. Ernstig bloedverlies, infecties en ontstekingen kunnen een van de gevolgen zijn van een keizersnede.

Een keizersnede kan ook gevolgen hebben voor een nieuwe zwangerschap. Vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan hebben een hoger risico op zwangerschapscomplicaties zoals liggingsafwijkingen, voorliggende placenta, hevige bloedingen tijdens de zwangerschap, gestuitte bevalling, gescheurde baarmoeder en te vroeg geboren baby’s. Maar ook post-partum depressie of andere geestelijke gevolgen voor de vrouw.

De gevolgen en risico voor de baby’s

Bij een keizersnede voor de 39 weken is er een groter risico op een sterven van de baby, met elke week vroeger een stijging in risico. Een keizersnede voor de 37 weken geeft ook meer risico op een dood door ademhalingsproblemen. Ook aandoeningen zoals het houden van vocht in de longen, RDS,  Bronchopulmonale dysplasie of apnue kunnen zich bij keizersnede voor doen.Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat een baby die via een keizersnede geboren worden meer risico hebben op leerproblemen zoals lezen en rekenen.

 

 

Reacties zijn gesloten.