Kraamweken

De kraamweken zijn de weken na de bevalling waarin het kind en de moeder, maar ook zeker niet te vergeten de partner bij komen van de zwangerschap en de bevalling. Vaak word deze tijd aangegrepen om veel te slapen.

Wat gebeurt er tijdens de kraamweken ?

Tijdens de eerste weken van de kraamweken, begint je lichaam en geest te helen en zich aan te passen aan het niet zwanger zijn. Je lichaam gaat door vele veranderingen terwijl je herstelt. De kraamweken zijn ook de tijd om de band en routine met je baby op te zetten. Deze veranderingen zijn verschillend voor elke vrouw.

Lichamelijke aanpassingen

Je zult je waarschijnlijk gevoelig en pijnlijk voelen voor een paar dagen en erg moe zijn gedurende enkele weken. Het kan 4 tot 6 weken duren om je weer jezelf te voelen. Wanneer je een keizersnede hebt gehad of complicaties kan dit langer duren. Wellicht heb je een aantal dagen bloedingen en pijn naarmate je baarmoeder krimpt. Ook zullen wonden die je eventueel hebt opgelopen bij de bevalling moeten helen. Neem de tijd om volledig te herstellen.Kraamweken

Geestelijke aanpassingen

De eerste paar weken nadat je baby geboren is kan een tijd van opwinding en moeheid zijn. Je kunt kijken naar je baby en je gelukkig voelen. Maar op hetzelfde moment, kun je het gevoel krijgen geestelijk uitgeput te zijn van het gebrek aan slaap en je nieuwe verantwoordelijkheden. Hierbij treed het gevaar op dat zich Post-partum depressie ontwikkelt. Wanneer je de symptomen hiervan merkt, is het belangrijk dat je meteen je arts inschakelt. Dit is echter wat anders dan wat men noemt de Baby blues. Hierbij ben je het gevoel emotioneel overbeladen te zijn. Dit uit zich in moeilijk slapen, veel huilen en humeurig. De baby blues zijn dan ook van veel onschuldiger aard dan Post-partum depressie. De baby blues gaat ook veel sneller over en is meer een emotionele overbelading dan een geestesziekte.

Hoe je goed zorgt voor jezelf tijdens de kraamweken

Het is gemakkelijk om te moe en overweldigd worden tijdens de eerste weken van de kraamweken. Maak het jezelf lekker gemakkelijk. Je kunt de volgende stappen ondernemen:

  • Probeer te slapen als je baby doet
  • Laat familie, vrienden of je partner je maaltijden brengen
  • Laat anderen de klusjes doen
  • Zorg voor kinderopvang voor je andere kinderen
  • Maak kleine uitstapjes dicht bij je huis. Dit kan je sneller laten herstellen.
  • Drink extra water als je borstvoeding geeft. Ook als je dit niet doet.
  • Win advies in bij je arts over wat te doen

  Medische kraamonderzoek

Je arts zal je na 2 tot 6 weken na de bevalling willen onderzoeken. Hij kijkt hierbij of alles goed verloopt zowel met jou als moeder maar ook met de baby Dit is een goed moment om eventuele problemen die zich in de kraamweken voor doen te bespreken.

Reacties zijn gesloten.