Liggingsafwijking

Een liggingsafwijking doet zich voor wanneer een baby tijdens de zwangerschap in een positie ligt die afwijkt van de achterhoofdsligging. Dit is de ligging die zich in de meeste gevallen voor doet en de minste complicaties meebrengt. Tijdens de zwangerschap wil een baby nog wel wat salto’s maken en zorgen dat hij in andere posities ligt. Dit is vaak geen probleem. Het word een probleem wanneer de baby verstrikt raakt in de navelstreng. Ook bij de bevalling is het beter dat een baby in de achterhoofdligging ligt.

De normale ligging

De achterhoofdsligging word beschouwd als de normale ligging van het kind. Hierbij ligt de baby met het achterhoofd tegen de baarmoederhals aan. Bij deze ligging kan de schedel van het baby’tje enigszins in elkaar schuiven wanneer deze door het geboortekanaal gaat. Bij een achterhoofdligging is het ideaal dat door een draai het achterhoofd eerst naar buiten komt. De baby gaat hierbij met het gezicht richting de ruggengraat van de vrouw naar buiten.

Afwijkende liggingen

Stuitligging

Bij een stuitligging ligt de baby met zijn stuitje bij de baarmoederhals.Stuitligging Dit is tijdens de bevalling behoorlijk risicovol, zodat na een mislukte uitwendige versie kan worden gekozen voor een keizersnede. De stuitligging komt in meerdere soorten; de voetligging, waarbij de baby met de voeten naar beneden ligt. De volkomen stuitligging, waarbij de baby in een kleermakerszit ligt. Bij de onvolkomen stuitligging ligt de baby met de benen gestrekt naast het lichaam, met de stuit naar beneden. Verder zijn er natuurlijk nog combinaties mogelijk van de verschillende soorten stuitliggingen.

Aangezichtsligging

Bij een aangezichtsligging ligt de baby met het gezicht naar de baarmoederhals. Bij de geboorte zal het gezicht dan ook de weg leiden in plaats van het achterhoofd. Wanneer er geen complicaties zijn kan dit wel probleemloos verlopen. Er is wel meer risico bij een aangezichtsligging, en meestal duurt deze uitdrijving langer dan normale.

Voorhoofdsligging

Een bevalling met en voorhoofdsligging, waarbij de baby met zijn voorhoofd tegen de baarmoederhals ligt, is niet mogelijk. Dit komt omdat in deze positie de baby niet door het geboortekanaal kan.

Dwarsligging

Bij een dwarsligging ligt de baby van links naar rechts over de baarmoederhals. Een bevalling is zo niet mogelijk omdat de baby niet door de baarmoederhals kan worden geperst. Een keizersnede is meestal de enige oplossing.

Complicaties door liggingsafwijking

Bij vele liggingsafwijkingen zijn de risico’s op complicaties groter. Beknelling, verstrengeling of afknelling kunnen optreden doordat de baby verwikkeld raakt met de navelstreng of klem komt te zitten. De meeste liggingsafwijkingen duren ook langer dan de achterhoofdsligging.

Reacties zijn gesloten.