Meconium

Meconium

Meconium is de eerste ontlasting van een baby. Het bestaat uit stoffen die het baby’tje binnenkrijgt als het zich nog in de baarmoeder bevind. Het gaat dan om darmwandcellen, lanugo(babyhaartjes),gal, vruchtwater, slijm en water.

In tegenstelling tot normale menselijke uitwerpselen is Meconium stroperig, teerachtig plakkerig, donker olijfgroen van kleur en bijna geurloos. Bij verloop van dagen word Meconium steeds lichter van olijfgroen, via geel-groen naar geel, waarna het volledig is ontlast.

Meconium tijdens zwangerschap

Meconium wordt tijdens de zwangerschap opgeslagen in de darm van de baby tot na de geboorte. Echter kan het soms eerder, als de baby in stress verkeerd, lost gelaten worden in het vruchtwater. Dit kan gevaarlijk zijn voor de baby, wanneer het bij de geboorte of eerder het Meconium binnenkrijgt. Het kan dan bij de bevalling uit de neus en mond worden gezogen, om te voorkomen dat de baby het Meconium aspiratie syndroom krijgt.Meconium

Meconium kan gebruikt worden om vast te stellen of een moeder tijdens de zwangerschap gerookt, gedronken of drugs heeft gebruikt. Echter gebeurd dit maar in een paar landen.

Reacties zijn gesloten.