Meerlingen

Meerlingen

Meerlingen zijn baby’s die met meer dan één baby tegelijk in de baarmoeder groeien en geboren worden. Meerlingen worden benoemd naar de hoeveelheid; tweeling, drieling, vierling etc.

De verschillende soorten van meerlingen

Er word bij meerlingen onderscheid gemaakt tussen meerlingen door het aantal eicellen dat bevrucht is.

Eeneiige meerlingen

Bij eeneiige meerlingen is één eicel bevrucht en heeft deze zich in een meerling gesplitst. Doordat deze uit een bevruchte eicel komen hebben ze dezelfde genen en lijken eeneiige meerlingen vaak identiek aan elkaar. Ook zijn ze meestal van hetzelfde geslacht. Eeneiige meerlingen delen meestal één placenta.

Meereiige meerlingen

Bij meereigge meerlingen zijn er twee of meer eicellen bevrucht en splitsen zich hieruit meerlingen. Elke bevruchting vind plaats door een andere spermacel. Elk van de bevruchte eicellen, en de daarbij horende meerling, heeft zijn eigen placenta. Meereiige meerlingen hoeven niet op elkaar te lijken omdat ze zijn ontwikkeld uit een andere eicel en een andere spermacel. Meereiige( met name twee-eiige) meerlingen komen vaker voor dan eeneiige meerlingen.Vierling

Bij meereiige meerlingen zijn er verschillende manieren waarop deze kunnen ontstaan. Er kan sprake zijn van meerdere eicellen die afzonderlijk bevrucht worden. Er kunnen twee eicellen zijn, waarvan een zich splitst in meerlingen. Of er kan sprake zijn van een combinatie van beide. Hierdoor kunnen dus meerlingen ontstaan, waarvan een paar identiek aan elkaar kunnen zijn en een ander gedeelte niet.

Gevolgen van meerlingen

Een meerling heeft meer risico op vroeggeboorte. Tot 60% van de tweelingen en 90% van de drielingen wordt te vroeg geboren. Meer dan de helft van de tweelingen en bijna alle andere meerlingen worden geboren met een te laag gewicht. Dit heeft vaak te maken met te vroeg geboren worden en de niet volledige ontwikkeling.

Hersen- en hartaandoeningen komen veel meer voor bij meerlingen. Dit heeft te maken met de bloedtoevoer. Doordat meerlingen vaak dezelfde placenta gebruiken, krijgt vaak een baby te veel bloed en de ander te weinig, dit kan leiden tot aandoeningen. Er is ook meer kans op een afknelling van een van de navelstrengen. Dood geboren baby’s zijn ook vaker aanwezig bij meerlingen, dit kan komen door een van de gegeven risico’s. Pre-eclampsie komt meer voor bij meerlingen. Deze aandoening kan levensbedreigend zijn voor zowel de moeder en de baby’s. Dit komt doordat de meerling een zwaardere last voor het lichaam van de moeder.

Zwangerschappen van een meerling geeft meer risico op diabetes. Daardoor kunnen tijdens de bevalling verwondingen op treden bij zowel moeder als baby’s. Ook kunnen de baby’s er ademhalingsproblemen aan overhouden tijdens de eerste periode. Er is een grotere kans op een voorliggende placenta of een vasa praevia bij meerlingen. Dit komt omdat er meer placenta’s zijn.

Het spreekt voor zich dat alleen een meerling kan uitgroeien tot een saimese tweeling. Echter is de kans hierop zeer klein.Tweeling

Verder heeft een meerling ook een enorme impact op het (familie) leven. Een meerling heeft namelijk veel aandacht nodig. Alles wat een eenling nodig heeft hebben meerlingen dus individueel nodig. Dit heeft niet alleen een uitwerking op het te verrichten werk, maar ook het budget. Alles moet meerdere keren gekocht worden, omdat elke baby het nodig kan hebben.

Risico op meerlingen

Er zijn bepaalde groepen die meer risico hebben op een meerling. Hieronder vallen onder andere:

  • Vruchtbaarheidsbehandelingen

Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF zorgen voor een grotere kans op een meerling. Dit komt doordat bij IVF vaker meerdere bevruchte eicellen terug geplaatst worden in de baarmoeder. Vruchtbaarheidsbehandelingen dragen voor een groot deel bij aan het aantal meerlingen dat wereldwijd geboren wordt. Dit geld ook voor vruchtbaarheidsmedicijnen.

  • Zwangerschap boven de dertig jaar
  • Afrikaans-Amerikaans ras

Mensen die een Afrikaans- Amerikaanse afkomst hebben meer kans op een meereiige meerling. De oorzaak hiervan is nog niet geheel duidelijk.

  • Obesitas

Mensen met obesitas vertonen een duidelijk groter percentage meerlingen-geboorte.

  • Familie geschiedenis

Een geschiedenis binnen de familie of een eerdere meerling geven meer kans op een volgende meerling.

Reacties zijn gesloten.