Menopauze

De menopauze

De menopauze is de onvermijdelijke tijd waarin het reproductieve vermogen van een vrouw eindigt. De vrouw raakt dan onvruchtbaar.

Wanneer is de menopauze?

Normaal gesproken treed de menopauze op tussen de 45-55 jarige leeftijd. Dit kan echter in extreme gevallen anders zijn, waarbij er zo vroeg als de puberteit tot zo laat als de 70 levensjaren.

De gang en oorzaak van de menopauze

Een kenmerk van de menopauze is dat er geen menstruatie meer optreed. Dit word veroorzaakt doordat de eierstokken de eicellen niet meer verder ontwikkelen en afstoten of omdat de eicellen op zijn. Ook word er geen hormonen meer afgescheiden zodat de productie en het daarna afstoten van het baarmoederslijmvlies niet meer plaats vind. Echter het ontbreken van de menstruatie is maar een visueel kenmerk, wat er gebeurd in de eierstokken is belangrijker. Men moet namelijk bedenken dat de menstruatie een resultaat is van de activiteiten van de eierstokken, niet van de baarmoeder. Doordat de eicellen en de follikels op een moment op zijn, ontstaat er een ophoping van hormonen door de verminderde productie van oestrogeen. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld de opvliegers.

Het menopauze proces kan verdeelt worden in verschillende stadia.

Perimenopauze ofwel de overgang. De perimenopauze zijn de jaren die leiden tot de menopauze. In deze jaren vinden de veranderingen geleidelijk plaats. De perimenopauze kan 4 tot 10 jaren duren. Het schommelend oestrogeengehalte tijdens deze periode is aanzienlijk hoger dan voor de overgang. Deze oestrogeengehaltes zorgen voor de karakteristieke symptomen zoals zweten in de nacht, opvliegers, droge vagina, incontinentie en moeilijk kunnen slapen. De vruchtbaarheid gaat tijdens deze periode achteruit, maar komt pas tot een stilstand op het moment van de menopauze. De perimenopauze begint meestal eerder dan je het opmerkt.Menopauze

Menopauze. De menopauze is het moment waarop alle reproductieve activiteiten gestopt zijn. De menopauze word achteraf pas vastgesteld. Nadat een jaar voorbij is kan men vast stellen dat er zich geen menstruatiecyclus heeft voor gedaan.

Postmenopauze. De postmenopauze periode is aangebroken wanneer de menopauze is vastgesteld. Vanaf dit moment is de vrouw onvruchtbaar en zullen er geen menstruaties meer optreden. De hormoon gehaltes kunnen wel nog enige tijd voortzetten om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.

De symptomen van de (peri)menopauze

  • Menstruatiecyclus verandering. 

Een van de symptomen van een aankomende menopauze is de verandering in de duur van de menstruatie cyclus, die met de tijd steeds duidelijker worden. De menstruatie kan korter duren, op zijn tijd achterwegen blijven, heviger of minder hevig zijn.

  • Opvliegers

Opvliegers zijn het plotseling snel stijgen van de lichaamstemperatuur. Hierbij kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen. Hierdoor kan je gaan erg gaan zweten. Opvliegers zijn lastig maar niet gevaarlijk.

Menopauze

  • Snellere hartslag

Deze ontstaan door de veranderende hormoongehaltes.

  • (Ernstige) hoofdpijn

Hoofdpijn ontstaat tijdens de menopauze ook door de hormoonschommelingen en bloeddruk veranderingen.

  • Droge of jeukende vagina

Dit ontstaat door het afnemen van het oestrogeen gehalte wat zorgt voor verdunning van de vliezen van de vagina en baarmoederhals.

  • Spier- of gewrichtspijn
  • Uitdrogen en verminderde elasticiteit van de huid
  • Irritatie, moeheid of slaapproblemen

Reacties zijn gesloten.