Menstruatiecyclus en ovulatiecyclus

Wat zijn het en wat is het verschil.

De menstruatiecyclus is de cyclus van veranderingen die optreedt in de baarmoeder en de eierstokken ter voorbereiding op voortplanting. Tijdens de menstruatiecyclus word er een eicel geproduceerd en de baarmoeder voorbereid op zwangerschap. De menstruatiecyclus komt alleen voor bij vruchtbare vrouwen tot de menopauze.

De ovulatiecyclus is de cyclus waarin de ovulatie(eisprong) plaats vind. De ovulatie is het moment waarop de eicel lost komt en zich in de eileider bevind. Hierdoor kan deze bevrucht worden.

Het is verschil tussen de menstruatiecyclus en een ovulatiecyclus is vrij makkelijk. De ovulatie is onderdeel van de menstruatiecyclus. Daardoor is de ovulatiecyclus eigenlijk het zelfde als de menstruatiecyclus. Het enige verschil is dat de ovulatiecyclus zich richt op de ovulatie en de menstruatiecyclus op het gehele menstruatie proces. De benaming ovulatiecyclus is dan ook meer gericht op de berekening van wanneer een vrouw het vruchtbaarst bent. De benaming menstruatiecyclus kan hier uiteraard ook voor worden gebruikt, maar ook bijvoorbeeld om te weten wanneer de menstruatie plaats vind. De ovulatiecyclus is dus eigenlijk niks anders dan een andere benaming van een specifieker onderdeel van de menstruatiecyclus.Menstruatie en ovulatiecyclus

De duur van de menstruatiecyclus

De lengte van een cyclus varieert, van 25 tot 35 dagen, met 28 dagen als gemiddelde lengte. Dit kan zeer variëren.  Tegenwoordig begint de menstruatie gemiddeld rond de 12-13 jaar. Het kan met uitschieters van 8 tot 16-18 jaar zeer verschillen. De leeftijden waren 100 jaar geleden hoger.

Hoe loopt de menstruatiecyclus?

Om verwarring te voorkomen zullen we alleen de menstruatiecyclus uitleggen.

De menstruatiecyclus kan grofweg onderverdeeld worden in drie fases.

Fase 1

De menstruatiecyclus begint met de menstruatie. Hierbij verlies de vrouw bloed en baarmoeder-slijmvliesweefsel. Dit kan gepaard gaan met buikkrampen en andere gevoelige plekken. Dit duurt meestal tussen de 2 en 5 dagen. Tijdens deze tijd zullen ook de follikels in de eierstokken groeien en volwassen wordenMenstruatiecyclus

Fase 2

In de tweede fase zal het slijmvlies van de baarmoeder weer beginnen met groeien. De gehele wand van de baarmoeder zal zich voorbereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel. Ook zullen in de baarmoederhals kleine holtes baarmoederhals slijmvlies gaan produceren. In fase 2 is de zijn de follikels volwassen geworden, en doet de eisprong zich voor. Hierna bevind de eicel zich in de eileiders. Wanneer deze daar niet bevrucht word, zal de eicel daar vergaan.

Fase 3

Het overgebleven lege follikel zal progesteron produceren. Dit leid tot de productie van oestrogeen. Oestrogeen zal gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling van een bevruchte eicel.Wanneer de eicel bevrucht is zal de menstruatie uitblijven. Wanneer de eicel niet bevrucht is, zullen de progesteron en oestrogeen gehaltes weer dalen met een menstruatie(fase 1) tot gevolg.

Wil je je ovulatie berekenen kijk dan hier. Ook je vruchtbare dagen berekenen kan hier.

Reacties zijn gesloten.