Open ductus arteriosus

Open ductus arteriosus

Open ductus arteriosus is een hart probleem dat kan voor komen bij te vroeg geboren baby’s. Tijdens de zwangerschap, wanneer de baby zich nog in de baarmoeder bevind laat een slagader genaamd de ductus arteriosus het bloed om de longen heen gaan, omdat de baby zijn zuurstof via de placenta krijgt..
Normaal gesproken sluit de ductus arteriosus binnen 2 weken na de geboorte, zodat het bloed naar de longen kan gaan en zuurstof op kan nemen. Wanneer de ductus niet goed sluit, kan dit leiden tot hartfalen.

Oorzaken

Doordat de longen van de te vroeg geboren baby’s nog niet volledig ontwikkeld zijn blijft de ductus arteriosus open in de 2 weken waarin het normaal gesproken zou sluiten. Doordat de zuurstofspanning niet genoeg stijgt doordat de longen niet volledig ontwikkeld zijn, zal een stofje genaamd prostaglandine niet afnemen. Een afname van prostaglandine zorgt normaal dat de ductus arteriosus sluit na de geboorte.Open ductus arteriosus

Gevolgen

Een open ductus arteriosus kan er voor zorgen dat zuurstofrijk bloed door de ductus arteriosus naar het zuurstofarme bloed stroomt. Daardoor treedt longvaatovervulling op, wat de ontwikkeling van de longblaasjes afremt. Ademhalingsproblemen en overbelasting van de rechter hartkamer tot gevolg.

Behandelingen

Baby’s met dit hart probleem worden behandeld met een medicijn dat helpt de ductus dicht te maken, door een productieafname van prostaglandine. Wanneer dit middel niet werk, kan een operatie uitkomst geven.

Reacties zijn gesloten.