Prematuren retinopathie

Prematuren retinopathie

Prematuren retinopathie is een aantasting van het netvlies van te vroeg geboren kinderen. In het netvlies treedt een verkeerde uitgroei van de bloedvaten op, wat kan leiden tot afwijkende bloedvaten. Deze trekken aan het netvlies, waardoor deze uiteindelijk los kan raken.

Oorzaken van prematuren retinopathie

Tijdens de zwangerschap groeien de bloedvaten in het netvlies geleidelijk uit naar de randen van het netvlies. Pas na een zwangerschapsduur van 38 tot 40 weken is de uitgroei van de bloedvaten in het netvlies voltooid. Te vroeg geboren kinderen hebben nog onvoltooide netvliesvaten, waarvan de verdere uitgroei verkeerd kan gaan

De aandoening ontstaat meestal in de vijfde tot zevende week na de vroeggeboorte. Bij de meeste baby’s zal de aantasting met de tijd verdwijnen, zonder blijvende afwijkingen. Bij de overige kan er littekenweefsel groeien of blindheid optreden.

Behandelingen van prematuren retinopathie

Er zijn behandelingen die prematuren retinopathie kunnen tegengaan of verminderen. Hieronder vallen :

  • Perifere retinale ablatie is een laserbehandeling waarbij de verkeer gegroeide bloedvaten in het netvlies weg worden gehaald.
  • Er word een silicone band om het oog gelegd, die de wand van het oog tegen het netvlies drukt zodat deze weer verbonden zijn. Dit kan zorgen dat ze permanent weer aan elkaar hechten.
  • Injectie van Bevacizumab kan zorgen dat de verkeerde groei van bloedvaten gestopt wordt.
  • Er is ook de mogelijkheid om de verkeerd gegroeide bloedvaten te bevriezen via cryotherapie.

Reacties zijn gesloten.