Respiratory distress syndroom

Respiratory distress syndroom

Baby’s met het Respiratory distress syndroom(RDS) hebben een gebrek aan oppervlakte-actieve stof dat voorkomt dat luchtzakjes in de longen dichtklappen. Dit zorgt voor moeilijke ademhaling.

Oorzaken

De oorzaak ligt grotendeels gelegen in het feit dat de baby te vroeg geboren is waardoor er te weinig oppervlakte-actieve stof word aangemaakt en de longen nog niet volledig volgroeid zijn. Hierdoor kunnen de luchtzakjes niet volledig hun werk doen, wat leid tot moeilijke ademhaling.

Gevolgen

Naarmate de aandoening vordert, kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan, doordat het kooldioxidegehalte in het bloed stijgt. Er kan zich apneu ontwikkelen. Verdere complicaties die kunnen optreden zijn lage bloedsuikerspiegel, open ductus arteriosus, lage bloeddruk, chronische long problemen, en hersenbloedingen.

Behandeling

Behandeling met oppervlakte-actieve stof helpt baby’s met RDS makkelijker ademen. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van extra zuurstof en mechanische beademing om de longblaasjes open te houden. Dit kan zolang worden gebruikt tot dat de longen volledig zijn ontwikkeld.

Reacties zijn gesloten.