Rokende zwangere moeder bepaalt geaardheid

Een rokende zwangere vrouw maakt risicovolle keuzes voor haar ongeboren baby. Het wordt met een kleiner geboortegewicht geboren en het heeft grotere kans later zelf ook een roker te worden. Er zijn nog meer negatieve gezondheidseffecten voor het kind zoals verhoogde kans op diabetes, problemen met het immuunsysteem en kanker. Roken tijdens de zwangerschap verlaagt bovendien het IQ van het kind.

Nu denkt neurobioloog Dick Swaab dat daar nog een neveneffect bij komt. Zwangere vrouwen die roken, hebben grotere kans een homoseksuele dochter te krijgen.Dit maakte de hoogleraar afgelopen weekend in The Sunday Times bekend. Stress tijdens de zwangerschap heeft ook effect op de latere seksuele voorkeur van het nageslacht.

Hij ziet dat effect het sterkste bij dochters. De kans dat die lesbisch worden, neemt toe door een rokende moeder. Heeft die moeder daarnaast ook nog stress, dan hebben ook zonen een grotere kans homoseksueel te worden. Stoffen uit de tabak hebben vooral effect in het begin stadia van de zwangerschap, als de hersens worden gevormd. De invloed van nicotine zorgt voor een toenemende kans dat kinderen op het eigen geslacht vallen.

Reacties zijn gesloten.