Seks en zwanger zijn

Seks tijdens de zwangerschap

JA!Het mag. De meeste vrouwen die een normale zwangerschap hebben kunnen seks blijven hebben. De baby zal er niet onder lijden wanneer je seks hebt tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater en de sterke spieren van de baarmoeder beschermen je baby tegen de bewegingen en stoten. De slijmprop die de baarmoederhals afsluit beschermt de baarmoeder en baby tegen infecties.

Er zijn een aantal voordelen aan het hebben van seks tijdens de zwangerschap. Een aantal van deze voordelen zijn:

  • Seks werkt stress- en bloeddrukverlagend. Dit is gezond voor zowel de zwangere moeder als voor de baby. Hoge bloeddruk is een van de oorzaken van pre-eclampsie, waardoor word gedacht dat seks dat kan verminderen. Stress moeten een vrouw en haar partner altijd voorkomen, en seks helpt daarbij.
  • Bij een orgasme van de vrouw komt oxytocin vrij. Oxytocin verminderd de angst, stress en verhoogd de pijn tolerantie. Dit alles komt ten behoeve aan de vermindering van de pijn tijdens de zwangerschap.
  • Seks verstevigd de onderlinge band van de partners. Dit is niet alleen fijn in een relatie, maar ook ter voorbereiding op de band na de bevalling.
  • Het in goede conditie houden van zowel de vagina als de baarmoederspieren, ter voorbereiding op de bevalling.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat seks de hoeveelheden aan antilichamen verhoogt. Deze voorkomen verkoudheid en andere infecties. Dit is tijdens de zwangerschap niet anders.
  • Een orgasme bevorderd en vermeerderd de bloedgang in de vagina en baarmoeder. Voor vlak voor de bevalling is dit goed, zodat het de bevalling kan helpen met de doorgang van het kind door het geboortekanaal.

Seksbeleving tijdens de zwangerschap

Bij de vrouw

Veel vrouwen vinden dat seks anders voelt tijdens de zwangerschap. Sommigen vinden het (soms) fijner of lekkerder. Anderen juist niet.

Verhoogde bloedtoevoer naar het bekkengebied kan opwelling van de geslachtsdelen veroorzaken. Die stuwing kan plezier tijdens de seks verhogen. Maar deze stuwing kan ook ongemakkelijk en daarmee niet fijn aanvoelen. Je krijgt misschien meer vaginale afscheiding of vocht, wat ook kan helpen bij de seks. Tijdens de seks of orgasme of na de seks kan de vrouw soms lichte buikkrampen krijgen. Dit is vaak het resultaat van samentrekken van de baarmoeder door het orgasme. De borsten kunnen een tintelend gevoel krijgen of ongewoon gevoelig voor aanraking  zijn.Voornamelijk bij seks in het eerste trimester. Dit gevoel neemt meestal vanzelf af, maar ze kunnen ook wat langer gevoelig blijven.

Je lichaam is gezond en heeft vaak mooie volle rondingen, wat voor veel mannen zeer aantrekkelijk is. Onthoud dat je als zwangere vrouw aantoont dat je gezond, vruchtbaar en aantrekkelijk bent, dus ook nu tijdens de zwangerschap. De extra pondjes zijn een teken dat je een sterke gezonde zwangere vrouw bent, dus maak je niet druk om je aantrekkelijkheid.

Laat je partner weten als je je ongemakkelijk voelt, zelfs als het iets is wat je gewend bent om samen te doen. Vaak is het voor beiden ook een kwestie van experimenteren en aanpassen, zodat het voor beiden plezierig word.

Denk er ook aan dat er meer is dan seks. Als je geen zin hebt in seks of het is afgeraden door verloskundige of arts kunt je nog steeds knuffelen, zoenen en strelen. Onthoud als vrouw ook altijd dat je man misschien helemaal geen seks wil tijdens de zwangerschap.

Bij de man

Voor sommige mannen is seks tijdens de zwangerschap ongelooflijk opwindend,  maar sommige mannen vinden het helemaal niks. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Misschien de meest voorkomend reden dat mannen geen seks willen is omdat ze bang zijn de baby te schaden tijdens de seks, ondanks dat hierboven al werd aangegeven dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een baby gevaar loopt. Tenzij je zeer ruwe seks bedrijft is er geen enkele reden om te denken dat het niet veilig is voor de baby.

Aan de andere kant kan het ook een kwestie van smaak zijn.Voor veel mannen is het bezwangeren van een vrouw een soort van bevestiging van hun mannelijkheid, het kan vaak ook de vervulling van een seksuele fantasie zijn. Dit maakt dat het voor mannen zeer opwindend kan zijn, vooral in het eerste trimester wanneer er nog weinig zichtbare veranderingen aan de vrouw zijn, om seks te hebben. De groeiende borsten en buik geven voor deze mannen aan dat ze met een vruchtbare gezonde zwangere vrouw de liefde mogen bedrijven. Ook hebben veel mannen die binnenkort vader worden een gevoel dat ze dichter en meer verbonden zijn met hun vrouw. Dit kan de intensiteit van de seks tijdens de zwangerschap verhogen.

Voor andere mannen is seks tijdens de zwangerschap een no no. Dit kan komen doordat ze gewend zijn dat hun vrouw er op en top uit zag vóór de zwangerschap. Nu de vrouw zwanger is kan het zijn dat het lichaam er niet meer aantrekkelijk uit ziet, de grote buik en moedermelk lekkende borsten zijn voor deze mannen niet opwindend.

Reacties zijn gesloten.